50 Nijansi Pive

Građani traže jeftinije autobuske karte za Njemačku

I dok se iz dana u dan povećava broj jeftinih letova sa banjalučkog aerodroma ka Evropi, postoje i oni koji negoduju zbog toga i traže da avio karte poskupe!

Jedna od njih je Stoja Gastarbajterka, koja živi u Njemačkoj i nekoliko puta godišnje dolazi u zavičaj. Ona nam je detaljno objasnila zašto je protiv jeftinih letova i zašto je potrebnije da tu praksu uvedu prevoznici autobusa.

„Sve je to lijepo što se može otići za 10 evra u Njemačku, ali to je više za turiste i mlade. Nama trebaju niskotarifni autobusi koji će voziti za dijasporu. U taj jeftini avion možeš unijeti kofer od 10-20 kila, ali ti to onda masno naplate. Kontrole na aerodromima su prestroge, a carinike ne možemo podmititi čvarcima i slaninom“, kaže ona.

Tvrdi da je karta za autobus sada pet puta skuplja od avionske i da to nema nikakve logike. Smatra i da je sloboda kretanja ljudi, životinja i roba zagarantovana poveljama UN-a.

„Mi ne možemo u avion staviti ništa što inače prenosimo preko granice. Kada smo dolazili iz Njemačke prošle godine u ovo doba rodbini smo ponijeli 10 velikih tegli Nutele, 20 kartona piva i 50 kila kafe. U povratku sam prenijela 5 punih kaca kiselog kupusa, 20 šteka cigara, 30 litara rakije i 50 kila suvog mesa. Jednom smo uspjeli čak odvesti i jedno žive krme“, rekla nam je ona.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Lelemud Palamudović

Dodaj svoj komentar