50 Nijansi Pive

OTKRIVENA NOVA BOLEST: Roditelji sve više pate od postrođendanskog stresa!

Kod osoba mlađe i srednje životne dobi, tačnije svih onih koji imaju djecu predškolskog uzrasta u posljednjih par decenija primjećeno je čudno ponašanje koje dolazi periodično. Ljekari su godinama pokušavali otkriti o čemu je zapravo riječ, a izgleda je konačno došlo do tog epohalnog otkrića. Doktor Ljubomir Zdravković iz Beograda je složio kockice i objavio da je riječ o postrođendanskom stresu.

-Godinama su mi u ambulantu dolazili malđi ljudi sa gotovo identičnim simptomima, svi su imali neke čudne tikove, imali su neku vrstu napadaja kada bi čuli dječiju vrisku, dječije pjesmice, a posebno “Danas nam je divan dan”, patili su od nesanice, sanjali bi čudne snove kako ih gazi krdo pobješnjele djece ili kako su zatvoreni u igraonici sa roditeljima koji samo pričaju o uspjesima svoijih mališana. Simptomi bi se zadržavali nekih desetak dana i javljali bi se periodično. Ono što su svi koji su potražili moju pomoć imali zajedničko jeste da su neposredno prije pojave prvih simptoma prisutstvovali dječijem rođendanu svog ili tuđeg djeteta, rekao je Zdravković.

On je naglasio kako ovaj stres nije ni malo bezazlen i može ostaviti trajne posljedice na pacijenta te da se liječenju mora pristupiti odmah.

-Liječenje je veoma kompleksno, neko vrijeme treba izbjegavati vrtiće, školska dvorišta, igraonice, parkove i sva ona mjesta na kojima se kreće veliki broj mališana i njihovih ponosnih roditelja. Svoje dijete treba viđati dozirano. U periodu oporavka dječije pjesmice su apsolutno zabranjene, kao i duvanje u svjećice. U težim slučajevima ovaj sindrom se liječi većim dozama alkohola, rekao je Zdravković.

Onje naglasio da će uskoro u cijelom regionu biti otvorena besplatna linija za pomoć roditeljima koji pate od postrođendanskog stresa.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar