50 Nijansi Pive

Od sljedeće godine u zanatskim školama nastava isključivo na njemačkom!

Udruženje srednjih škola je na nedavno završenoj sjednici na kojoj se pričalo o unapređenju rada u svim školama donijelo odluku da od naredne školske godine nastava u svim zanatskim đkolama bude izvođena na njemačkom jeziku ne bi li se srednjoškolcima olakšalo da poslije završenog školovanja nađu posao. Ova odluka je donesena jednoglasno i mnogi kažu da je ovo jedan od važnijih poteza za budućnost naše omladine.

Jedan od zagovarača ove reforme školstva je i profesor mehanike iz Doboja, Rajko Logika koji je od samog početka bio za ovu promjenu.

-Mi smo ti koji treba da misle na budućnost ove djece, mi smo ti koji treba da im obezbijede znanje iz oblasti za koje se školuju, ali i da im olakšamo potragu za poslom. S obzirom da u zanatski poslovi u evropskim zemljama veoma traženi, mislimo da ćeo im na ovaj način direktno staviti hljeb u ruke. Naći učenici će pored diplome o završenom zanatu ujuedno dobiti i B2 sertifikat njemačkog jezika sa kojim će se bez problema moći zaposliti, rekao je profesor Logika.

On je naglasio da su oni svjesni da godinama regrutuju zanatlije za strano tržište te da sada to žele ozvaničiti.

Statistike kažu da je nakon što je ova informacija plasirana u javnost među učenicima osnovne škole zavladala veća zainteresovanost za zanatske srednje škole i procjenjuje se da će u cijeloj BiH od septembra sljedeće godine sva mjesta u zanatskim školama biti popunjena te da će se tražiti klupa više.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar