50 Nijansi Pive

Banjalučani proslavili Noć vještica po starim srpskim običajima!

Banjaluka je prethodnu noć bila centar svijeta jer se i kod nas proslavljao praznik Noć vještca i to po starim srpskim običajima. Veliki broj građana izašao je na ulice da obilježi ovaj popularni praznik, ali uz svoje dodatke sa željom da ga prilagode našem podneblju.

Centralna manifestacija proslave bila je odigrana u parku Petar Kočić gdje su svi okupljeni koji su bili maskirani u srpske velikane, poznate pisce, muzičare, akademike i glumce nosili slavske kolače, posluživali koljivo i palili svijeće. Manifestaciju je posjetio zaista veliki broj Banjalučana koji su zajedno sa svojim mališanima uživali sve do ponoći kada je označen kraj manifestacije.

Momak koji je bio maskiran u Dositeja Obradovića, inače jedan od organizatora, rekao je da je ovo jedan od načina očuvanja naše tradicije te sjajn taktita da se mladi okrenu sopstvenim korijenima, da zaborave ono šta nam nudi Zapad.

-Više sam nego srećan što je ova manifestacija zaživjela i nadam se da će postati tradicionalna jer smo večeras imali priliku da vidimo koliko korisna može biti. Naš uslov za učestvovanje je bio da se posjetioci maskiraju u poznate i slavne ličnosti naše istorije, te da donesu isključivo naša tradicionalna jela. Planirano je da se čitaju sabrana djela Dobrice Ćosića, Desanke Maksimović i Danila Kiša, te da se igraju tradicionalni plesovi. Sve je prošlo zaista sjajno i nadamo se da će ovo ponavljati svake godine, rekao je Dositej.

On je objasnio i kako se razmatra novi naziv za Srpsku Noć vještica i da će do sljedeće godine sigurno biti proslavljana pod tim, novim nazivom.

 

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar