50 Nijansi Pive

Banjalučani strahuju od nove toplane: „Nismo navikli na tople stanove, pomrijećemo od vrućine“

Nenaviknute na temperature u stanovima i kućama više od petnaestak stepeni Celzijusovih, najava gradskih vlasti da nova toplana uskoro počinje sa radom zabrinula je brojne Banjalučane. Naime, počeli su da strahuju kako će toplota uticati na njihovo zdravlje.

-Pročitao sam u vijestima da 1. februara počinje raditi nova toplana. Iskreno, i mene i ženu je strah da će nas uhvatiti na spavanju i da ćemo pomrijeti. To je veliki šok za organizam, mi na toplotu nismo navikli. Zato smo se nas dvoje dogovorili da 31. januara uveče ostavimo otvorene prozore kad krenemo leći. Ako uključe grijanje u toku noći, da nas ne zatekne nespremne. Ko zna šta bi bilo, možda ne bi ni osvanuli, priča zabrinuti Jovica Ledenica, stanovnik Borika.

Njegov komšija, penzioner Mile Studen, kaže da će za svaki slučaj poskidati radijatore, a ostaviti samo jedan u kupatilu.

-Žena i ja smo već stari, grijanje bi nas pokosilo. Godinama živimo ovdje u Boriku i priključeni smo na staru toplanu. Znalo nam se desiti da odemo kod prijatelja koji imaju svoje kućno grijanje i da i meni i ženi bude loše. Nismo navikli na tolike temperature u zatvorenom prostoru, bude nam oboma muka, preznojavamo se.  Ženi je jednom toliko pozlilo da smo morali zvati hitnu pomoć. Na kraju smo zbog zdravlja prestali da ih posjećujemo, kaže Studen i dodaje da nakon početka rada nove toplane planira kupatilo držati zatvoreno, a otvarati ga samo po potrebi, ako bude baš velikih minusa.

Isti strah uvukao se u kosti i stanovnika Kočićevog Vijenca. Kako kažu, već su bili svjedoci da se prije nekoliko godina zbog kvara u staroj toplani jedno veče grijanje nije ugasilo u 22 časa, nego je nastavilo raditi cijelu noć.

-Tu noć je grijanje radilo bez prestanka. Žena i sin su se probudili oko ponoći potpuno dehidrirani pa smo jutro dočekali pijući vodu i hladeći se na terasi. Pokušao sam zavrnuti radijatore, ali su se toliko ugrijali da se nisu mogli ohladiti sljedeća dva dana. Ako nova toplana bude tako grijala, bojim se da ćemo se nekako morati odjaviti s toplane, a u krajnjem slučaju negdje preseliti, ispričao je Mirko Vatreš.

Ovim putem pozivamo sve građane da u noći s 31. januara na 1. februar budu u pripravnosti, te za svaki slučaj otvore prozore, kako bi se umanjio efekat nadolazećeg ekotoplotnog talasa.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar