50 Nijansi Pive

Banjalučanin šokiran načinom proslave praznika: Pucnjava i prasići nisu u duhu Banjaluke!

Iako se u Banjaluci praznuje i na svakoj zgradi i privatnoj kući se nalaze najmanje po tri srpske zastave, a unutra i bogata trpeza sa tradicionalnom sarmom i ruskom salatom, uz nezaobilazno pečenje, Marko Veganić sa Hiseta jedva čeka da se zaključno sa Svetim Savom završi slavljenički mjesec.

S obzirom na to da je nezaposlen i da mu roditelji od penzije kupuju cigarete i daju koju marku za kafu u Parkiću, a on je u Beogradu u roku završio Istoriju umjetnosti i to sa prosjekom 9.5, nije u mogućnosti da se hrani u elitnim restoranima, pa je bio je primoran da jede isključivo đakonije sa slavskih trpeza koje mu prave žgaravicu.

Osim što ne voli „jaču“ hranu, užasnut je i što je većina ljudi u Banjaluci za praznike peklo prasiće i jaganjce na ražnju te ispaljivalo rakete, petarde, kašikare, zolje i trombone jer on smatra kako to ne priliči banjalučkoj gradskoj raji.

-Ja zaista ne mogu da prihvatim da se ona fina Bnjaluka koja je  praznike ranije proslavljala na jedan dostojanstven i nadasve kulturan način pretvorila u paradu pijanstva, kiča i pucnjave. Mnogo puta sam pomišljao da se kao i većina mojih prijatelja iz gimnazijskih dana odselim u Slovačku, Češku ili Sloveniju, ali još uvijek nemam potrebu za tim jer je penzija mojih roditelja dovoljno visoka da mogu finansirati moje skromne potrebe, rekao je Veganić.

Za kraj je odlučio i kako ga tješi činjenica da među ovima što kolju prasiće i nema pravih Banjalučana te da su to sigurno pridošlice sa Manjače, Glamoča, Drvara, Ključa i Kninske krajine.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar