50 Nijansi Pive

Austriji prekipjelo zbog Kurca! Zovite ga Klempo!

Država Austrija uputila je posljednje upozorenje Bosni i Hercegovini da prekine sa ismijavanjem njenog premijera Sebastijana Kurca zbog prezimena koje na jezicima naše zemlje predstavlja polni organ.

Ministarstvo inostranih poslova u Sarajevu dobilo je demarš od ambasade Austrije u BiH zbog novinskih naslova i ismijavanja po društvenim mrežema na kojima se, kako je navedeno, grubo omalovažava premijer Sebastijan Kurc.

Dozlogrdilo je Austrijancima da se urednici, novinari, ali i obični građani BiH sprdaju sa Kurcom, te ga „udružuju sa Desnicom“, te „Koji političari najradije primaju Kurca“, te „Ko od političara u BiH najbolje svira Kurcu“ i sl, pa su odlučili da nešto urade po tom pitanju.

Kap koja je prelila čašu strpljenja građana Austrije bilo je ismijavanje psa austrijskog predsjednika Aleksandera Van der Belena koji se zove Kita.

„Posebno u BiH, ali i u drugim zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije zbog istog jezika, uslijedila je sveopšta sprdnja na račun i predsjednika i premijera. ‚Kita u Kurcovom krilu‘, Kur(a)c i Kita najbolji drugari‘ i slične koještarije zabavljale su narode u eks-YU kao da nemaju, na primjer egzistencijalnih problema“, piše u demaršu koje je primilo Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Između ostalog dalje se u demaršu navodi da su Austrijanci svjesni teškoća u kojima žive građani BiH i da se tradicionalnim i prepoznatljivim „bosanskim humorom“ brane od takvih nedaća, pa su dali nekoliko prijedloga da, kako se to narodski kaže, bude „i vuk sit i ovce na broju“.

„Primjetili ste sigurno da austrijski premijer ima nešto veća ‚dva lokvanja oko panja‘. S njim u konsultaciji je dogovoreno da mu neće smetati ukoliko dobije nadimak. Recimo Uške, kao nekadašnji fudbaler Partizana (Nebojša Vučićević), a kad vam poskupi gorivo od Nove godine, možete slobodno da ga nazovete Klempo“, dodaje se u demaršu Austrije.

Povodom slučaja oglasio se i Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, inače Austrijanac, koji je kako tradicija njegovog posla nalaže od 2009. godine kada je preuzeo funkciju, izrazio duboku zabrinutost zbog cijele situacije.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar