50 Nijansi Pive

Banjalučke mame apeluju: Tucite svoju djecu da ne moramo mi

Nakon nedavnog događaja u jednoj banjalučkoj igraonici, gdje je majka, kako bi zaštitila svoje dijete, morala prevaspitavati tuđe, u redakciju našeg portala stigao je apel Udruženja banjalučkih mama u kome ističu da je krajnje vrijeme da se djeca počnu redovno tući.

-Majke su postale veliki samouki psiholozi, psihijatri, pedagozi i stručnjaci za djecu i diktiraju tu neku modu da djecu ne treba tući nego se s njima razgovara. Nažalost, ovakva praksa se pokazala kao problematična i bez ikakvog efekta. Zato želimo skrenuti pažnju svim modernim mamama koje djecu usmjeravaju riječima umjesto kuvačom, šibom i kaišem, da se vrate korjenima i počnu djecu vaspitavati onako kako su naši roditelji vaspitavali nas, rekla je predsjednica Udruženja, Jovana Mlačuga.

Sa Mlačugom se složilo još nekoliko stotina majki, članica Udruženja, a jedna od njih je i Mira Suzdrž.

-Ja kad sam bila mala, mene su tukli i znala sam dobro šta smijem, a šta ne. Međutim, kad sam dobila svoje dijete, taj vid vaspitavanja nije bio u modi, nego se sve počelo rješavati razgovorom. I šta ću, suzdržavam se, ne tučem nego pričam, tupim zube. A šta ćeš ti s djetetom razgovarati. Ja svom sinu koji ima godinu dana stalno govorim: „Nemoj, sine, prst u utičnicu“, a on uporno. A da ga mlatnem jednom kuvačom po dupetu, znaš kad bi opet, nikad. Zato podržavam ovu inicijativu da se djeca počnu kolektivno tući, ispričala je Suzdrž.

Još jedna članica Udruženja izrazila je mišljenje da će ove stare vaspitne metode biti od koristi ne samo djeci nego i majkama.

-Pustim dijete na igralište i druga djeca ga tuku, sva se preznojim dok svakom od njih pritrčim i dobro ga protresem i mlatnem. Ako svako bude svoje dijete tukao kod kuće, neće biti potrebe da ga tuku i drugi roditelji po parkovima, vrtićima i igraonicama, nego paziš samo svoje dijete i ćao, objasnila je ona.

Iz Udruženja su izrazili nadu da će se ovom apelu odazvati i druge majke, te da će sva djeca u kratkom roku postati mirna, pažljiva i besprijekorno vaspitana.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar