50 Nijansi Pive

Evo šta srpski živalj čita na plaži

Ljeto je ono doba godie kad velika većina ljudi odlazi na ljetovanje, neki tu u komšiluk, Srbiju, Crnu Goru, a neki se zapute čak do Grčke, Bugarske ili Italije. Ljeto je takođe godišnje doba kada se najviše čita jer su od juna pa sve do septembra društvene mreže preplavljene fotografijama knjiga pored gole noge, sređenih nožnih prstiju, na ležaljici, ispod suncobrana…

Ako je sudeći po fotografijama mi smo jedan zaista načitan narod i tu nam se ne može pera odbiti. Upravo zbog toga sajt 50nijansipive napravio je malo istraživanje: kako da prepoznate tip osobe prema knjizi koju nosi na plažu.

Paulo Koeljo

Apsolutni hit među djevojkama koje su nedavno otkrile da je čitanje knjiga moderno. Uvijek se trude da koricu knjiga upare sa kupaćim kostimom ili torbom za plažu. Najčešće ljetuju u Sutomoru ili Petrovcu.

Momo Kapor

Apsolutni klasik među urbanom gradskom rajom, svih zemalja bivše Jugoslavije. To su oni što stalno po društvenim mrežama pišu citate iz Kaporovih knjiga, piju pivo iz dvolitre, mrze sistem, materijalno im nije važno, daju djeci ime Una. Uglavnom ne ljetuju na moru jer su oni iznad toga, naći ćete ih na Zelenkovcu, Balkani, Adi Bojani, Šator planini.

Murakami

 

E, to su vam oni koji nisu kao mi, oni koji misle da su bolji od nas, needukovanog polusvijeta koji na plaži čitamo Žurnal. Pogledaće vas prijekorno svaki put kad prođete pored njihove ležaljke, na plaži piju koktele, jedu suši i ostala internacionalna jela koja ne znate ni izgovoriti. Uglavnom ih možete naći u Sunčanom Hvaru ili Svetom Stefanu.

Vesna Dedić/Jelena Bačić – Alimpić

Štivo rezervisasano za nešto mlađu žensku populaciju koja na ljetovanje ide u manjim grupicama. Njih četiri obično nose dvije knjige pa dok se dvije trijezne u sobi druge dvije se prže na plaži i čitaju srceparajuće priče u nadi da će im se desiti ljetna ljubav. Najčešće ljetuju u Budvi ili na Pagu.

Ju Nesbe

Apsolutni pobjednik u posljednjih par mjeseci bar kad je u pitanju slikanje za Instagram. Njegove knjige čitaju oni koji su previše glupi za Murakamija, ali su zato iznad Dedićke i Alimpićke, a Koeljo im je čisto smeće. Oni se lože na trilere, vole biti u neizvjesnosti do posljednje stranice, nerviraju ih djeca na plaži, nose uredno podrezanu bradu.

Luiza Hej

Štivo rezervisano za starije udavače i one koje iza sebe već imaju brak ili dva. To su vam one vremešne gospođe koje na plažu dolaze sa podignutim punđama, zlatnim nakitom, šeširima i ešarpama. Nikada ne moče kosu, žele pronaći mir u sebi i okrenuti novu stranu.

Dobrica Ćosić

Ako ikada posjetite Krf onda ćete naići na veliki broj onih koji čitaju sabrana djela Dobrice Ćosića., obilaze Plavu grobnicu i na društvene mreže kače  fotografije uz dirljive patriotske citate. U Hrvatsku ne idu osim kad nemaju pare za Grčku.

Novak Đoković/Biografije poznatih

Iako je napisao samo jednu knjigu on je sigurno jedan od najčitanijih autora među našim življem. Vole ga svi oni mladi čiji su roditelji dobrostojeći, kako bi rekli zlatna mladež koja ljetuje po grčkim ostrvima, Ibici i Siciliji.

Orhan Pamuk

Obožavaoci djela Andrića i Selimovića stide se da u javnosti da čitaju djela omiljenih pisaca jer znaju koliko su se izlizali i koliko su demode zbog silnih citata na društvenim mrežama, ali ćete ih prepoznati po tome što čitaju Pamuka. Uglavnom ljetuju po kampovima i odmor provode u alkoholisanom stanju.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar