50 Nijansi Pive

Oružane snage BiH zapošljavaju! Provjerite da li ispunjavate uslove.

Poziv profesionalnog vojnika je u BiH u posljednjih nekoliko postao jedno od utočišta nezaposlenih mladih ljudi, koji u njemu vide šansu za sigurno zaposlenje.

Tako se već godinama ne iznenađujemo kada u uniformi i u stavu „mirno“ vidimo nekog ko u ladici kod kuće ima diplomu arhitekte, ekonomiste ili profesora engleskog jezika. To su oni koji su godinama „čamili“ na birou za zapošljavanje i dobijali odbijenicu za odbijenicom, nakon čega su se odlučili za ovu ekstremnu prekvalifikaciju.

Možda ti mladi ljudi neće moći da rade u onoj profesiji za koju su se školovali i koju su zavoljeli, ali će bar imati zaposlenje. Bolan komporomis za kompromisom – to je život u BiH.

Nužda zakon mijenja, ali i profesiju.

Zato smo i mi (iako smo satirični portal) odlučili da podijelimo novi konkurs Oružanih snaga BiH. Kako bi ga vidjelo što više nezaposlenih mladih ljudi.

Originalni tekst pod naslovom možete pronaći na portalu Alternativne televizije Banja Luka, a mi posjedujemo i neke insajderske informacije.

Naime, u tekstu se navodi kako će ukupno biti zaposleno 300 mladih ljudi, iz reda sva tri konstitutivna naroda, i to: 210 Hrvata, 61 Bošnjak, 26 Srba i 3 iz reda ostalih naroda. Ono što nije detaljno pojašnjeno u konkursu, mi vam donosimo ekskluzivno.

Dobro obaviješteni izvor saznaje da u OSBiH imaju rigorozna pravila koja primjenjuju pri izboru budućih vojnika. Na primjer, po sistematizaciji, u ovom ciklusu zapošljavanja će biti zaposleno 56 crnokosih, 95 plavokosih i 84 crvenokosa vojnika, dok će ostatak od 65 činiti oni koji su već izgubili kosu. (Da ne kažemo „oćelavili“)

Dalje, na isti način na koji su izračunati omjeri Srba, Hrvata i Bošnjaka u vojnim strukturama, povelo se računa i o boji očiju, broju cipela i vrsti muzike koju kandidati slušaju.

Tako, na primjer, ukoliko imate oči smeđe boje, nosite cokule 43, slušate Eminema, a pritom se zovete Senad, šanse da postanete profesionalni vojnik su vam veće za 45,3%. Bez obzira na to što bi bolji vojnik od vas bio neki Nemanja koji sluša Ganse (Guns ’n’ Roses), ima plave oči i nosi cipelu broj 44. Kvote se poštovati moraju.

Ovaj sistem se uvodi u Oružane snage BiH nakon što je godinama isprobavan u institucijama na svim nivoima.

Na primjer, u jednom ministarstvu u Vladi Republike Srpske su nedavno objavili oglas za posao sa dosad neviđenim tekstom.

„… za jednog izvršioca za radno mjesto Viši stručni saradnik za niđe veze, na neodređeno vrijeme. Uslovi: da je kandidat student IV godine ekonomije, kojem su ostala još dva ispita i diplomski da završi, koji vozi crveni Golf VI (2013. god) i odaziva se na ime Nebojša, ljubi ga majka. Radno iskustvo nije potrebno. “

To je takozvani „Model personalizovanog konkursa“, koji veoma precizno, tačno definiše kakav je (da ne kažemo „koji“) izrvšilac potreban za konkretno radno mjesto. Model je u potpunosti djelo domaćih stručnjaka i to je prvi takav slučaj u svijetu.

Srećno svima na konkursu,

Redakcija 50nijansipive.com

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar