50 Nijansi Pive

Najbizarniji uskršnji običaji iz cijelog svijeta

Uskrs je uz Božić najradosniji hrišćanski praznika koji se obilježava u cijelom svijetu. Za razliku od Božića, kod nas za Uskrs nema baš toliko običaja koji se poštuju, tu e farbanje jaja, tucanje i to je otprilike to.

U ostatku svijeta su običaji za Božić prilično neobiči da ne kažemo ludi. Na primjer, u Americi se obojena jaja skrivaju po žbunju pa ih djeca kasnije traže, ali to je samo sitnica u odnosu na to kako se Uskrs obilježava u nekim drugim zemljama.

Češka

Muškarci u Češkoj za ovaj praznik dobijaju poseban pojas kojim mogu “udarati” ženu koja im se sviđa, ali ne zabavljaju se samo muškarci, žene drugi dan Uskrsa polijevaju muškarce kantama hladne vode. Ne znamo kakve to veze ima sa Uskrsom, ali zvuči zabavno.

Kipar

Na kipru dječaci tokom Uskrsa skupljaju granje da naprave veliku lomaču, a naselje koje naprai najveću lomaču ima posebne protekcije tokom cijele godine. Pošto tinejdžeri, vatra drvene palice nisu baš najsretnija kombinacija, policija tokom uskršnjih praznika na Kipru ima više posla nego inače.

Bermuda

Na Berudima postoji i onaj hrišćanski aspket ovog praznika te običaji koji imaju veze sa samim uskrsnućem. Naime, stanovnici Bermuda mjesecima prije Uskrsa izrađuju posebne zmajeve koje puštaju na Uskrs, a koji simbolizuju uskrsnuće.

Norveška

Norvežani pak smatraju da je oko Uskrsa najvažnija smrt pa oni dan provode gledajući filmove o misterioznim ubistvima u krugu porodice i zajedničkim snagama pokušavaju otkriti ubicu. Najveće tv kuće u Norveškoj za vrijeme Uskrsa mijenjaju svoj program, a izdavačke kuće u to vrijeme najčešće u prodaju puštaju nove krimi knjige. Isto tako proizvođači hrane u to vrijeme proizvode posebne edicije u kojima se na pakovanju nalaze misteriozne priče. Norveška ima još jedan potpuno nevjerovatan običaj, a to je da sedmicu dana prije Uskrsa apsolutno ništa ne radi, djeca ne idu u školu, ne rade banke, fabrike, supermarketi, restorani… NIŠTA!

Danska

U Danskoj se za vrijeme Uskrsa djeca maskiraju u vještice i čarobnjake, idu od vrata do vrata i traže slatkiše. Čini nam se da su oni pobrkali Noć vještica i Uskrs.

Finska

Finci bi bili apsolutni pobjednici da tražimo najdosadniji običaj na svijetu, jer oni za Uskrs gledaju travu kako raste, bukvalno! I na taj način obilježavaju dolazak proljeća.

Francuska

Dan prije Uskrsa u Francuskoj se naziva “tihi dan” tada zvona na crkvama ne zvone, a djeci se servira priča da su zvona odjetjela u Rim da vide Papu i da će kad se budu vraćali nazad u Francusku donijeti brdo šarenih jaja i slatkiše.

Poljska

Kao i u mnogim drugim zemljama i u Poljskoj je za vrijeme Uskrsa najvažnija trpeza na kojoj se obično nalazi i poseban ukras. Riječ je o jagnjetu napravljenom od maslaca. Ranije se maslac oblikovao rukama, a posljednjih nekoliko decenija se mogu kupiti posebni kalupi za oblikovanje.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar