50 Nijansi Pive

Znate li čemu služe?

Sigurni smo da svakodnevno viđate stvari za koje niste sigurni čemu služe, a nalaze se na garderobi, u kuhinji, kupatilu….

Mi ćemo pokušati da razotkrijemo najveće misterije kad je ova tema u pitanju. Pažljivo čitajte.

Petlja na košulji

Prvo objašnjenje za petlju koja se nalazi na leđima većine košulja je očito, a to je da služi da biste košulju objesili na vješalicu. Drugo je pak, nešto složenije i dolazi iz vremena kada su postojale košulje kojima se mogla skidati kragna, pa je navodno petlja pomagala da se kragna lakše skine i da se okači.

Cilindar na punjaču za laptop

Iako većina nas smatra da je ovaj cilindar u potpunosti bespotreban njegova funkcija je jako važna. Naime cilindar je postavljen da bi se blokirala visoko frekventna buka. Dizajnerski je sve veoma jednostavno.

Rupica na prozoru aviona

Prozori u avionu su napravljeni od dva komada posebnog stakla. Samostalno, unutrašnje staklo se bi se potencijalno moglo zatvoriti zbog značajne razlike u pritisku u kabini i napolju. Ta mala rupica na prozoru dozvoljava kretanje vazduha između dva stakla i izjednačava pritisak.

Plavi dio gumice za brisanje

Iako smo mi kao djeca vjerovali da plavi dio služi za brisanje hemijske olovke to nema veze sa istinom. Plavi dio služi da uklonite tragove crvenog dijela koji ostaje kada jako brišete i to se obično dešava na nešto debljem papiru.

Horizontalne rupice na košuljama

Evo još jedne misterije koja se tiče košulja. Sigurno ste primjetili da su sve rupice za dugmad na košuljama vertikalne osim one najgornje, jedino je ona horizontalna. Jeste li se ikada zapitali zašto je to tako? To je zato što su istraživanja pokazala da se dugmad na tom dijelu najlakše raskopčavaju i da je manja vjerovatnoća da će se raskopčati ukoliko je rupica horizontalna.

Rupice na patikama

One dvije rupice na sportskim patikama na samom vrhu nisu tu postavljene samo radi estetike, one su stavljene s razlogom. Naime njihova glavna funkcija je da drže patike na jednom mjestu i spriječe da nažuljate zglobove tokom neke fizičke aktivnosti.

Kad su u pitanju popularne “starke”, dvije rupice blizu đona služe kao ventilacija, ali da ljepše stoje na nozi.

Rupa na kašiki za špagete

Ovo je jednostavno, rupa na kašiki za špagete služi da pravilno i precizno izmjerite porcije, Količina špageta koja može proći kroz rupu je namijenjena jednoj osobi.

Najmanji džep na farmerkama

Najčeće mišljenje je da mali džep služi za držanje kontracepcije, odnosno kondoma, ali to nije originalna zamisao proizvođača. Mali džep se prvi put pojavio na “leviskama” davne 1873. godine, a do dana današnjeg se zvanično naziva džepom za sat. Jer to je u to vrijeme bilo normalno.

Rupa na vrhu poklopca hemijske

Postoji vjerovanje da je ova rupa namijenjena tome da omogući protok vazduha ukoliko se čep zaglavi u ljudskom grlu, ali to nije u potpunosti tačno. Ako se nešto zaglavi u disajnom kanalu, uzrokovaće da sluznica otekne, a rupica spriječava da sluznica apsorbuje čep.

Komadić materijala koji dobijete sa novom garderobom

Koliko ste puta uz neki novi komad garderobe dobili kesicu sa komadićem materijala od koga je napravljena garderoba te dugmetom? Ovaj materijal nije namijenjen tome da služi kao zakrpa već kao tester da ga operete u mašini ili zalijete varikinom da vidite kako će reagovati.

 

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar