50 Nijansi Pive

10 najskupljih vrsta piva na svijetu

Iako ga mi neizmjerno volimo pivo se u svijetu ne kotira baš visoko na ljestvici “finih” alkoholnih pića. Pivo se smatra pićem koje piju oni koji nemaju baš previše stila, ali da bismo dokazali suprotno pronašli smo deset najskupljih piva na svijetu koje mogu priuštiti samo oni sa prilično dubokim džepovima.

1. Saporo, pivo od svemirskog ječma

Japanski i ruski naučnici su 2006. godine testirali može li ječam da se uzgaja u svemiru. Oni su poslali sjeme na Internacionalnu svemirsku stanicu koje je posađeno na Zvezda modulu. Nakon pet mjeseci u orbiti, četvrta generacija ječma je donesena na Zemlju gdje su japanski pivari napravili prvo pivo od ječma uzgojenog u svemiru. Six pack ovog piva košta 110$ što nije mnogo ako uzmemo u obzir gdje je uzgajana sirovina od koje je proizvedeno.

2. Crown ambassador reserve

Ovo je najskuplje australijsko pivo i s obzirom na cijenu prilično se dobro prodaje. Ovo pivo dozrijeva u buradima od francuskog hrasta, 12 mjeseci, a zatim se sipa u flaše za šampanjac. Proizvodi se od 2008. godine, a tokom jedne ture proizvede se osam hiljada flaša. Kažu da je ovo pivo sjajna alternativa vinu. Flašu od 750 ml platićete 90$.

3. Tutankamun ale

Arheolog sa Kembridža, dr. Barry Kemp je 1990. godine iskopao pivaru kraljice Nefertiti, načao je deset komora za proizvodnju piva koje su bile zakopane ispod pijeska u Egiptu. U svakoj od komora bili su jasno vidljivi tragovi proizvdnje piva. Uz pomoć svojih kolega, Kemp je pronašao recept za pivo star 3,250 godina, pronašli su malu pivaru koja bi im napravila pivo po tom receptu i tako je napravljeno hljadu flaša. Prva flaša je prodana po cijeni od nevjerovatnih 7,686 $, a cijena mu je kasnije pala na 57 $.

4. Brewdog sink the bismarck

Ovo pivo je nazvano po najvećem nacističkom borbenom brodu, a sa njim je pivara koja ga je proizvela držala rekord za najjače njemačko pivo. Posebno je po tome što se četiri puta zamrzava i destiluje što ga čini četiri puta gorčim od standardnog piva, a upravo zato je četiri puta skuplje. 375 mililitara ovog piva košta 80 $.

5. Utopia’s

Ovo je najskuplje pivo u Americi, a jedna flaša od 700 mililitara košta 150 $, proizvodi se svake dvije godine i posebno je po tome što svaka tura dozrijeva u bačvama za šeri, brendi, konjak i skoč čitavih 18 godina. Ovo pivo je zabranjeno u čak 13 saveznih američkih država.

6. Schorschbock 57

Ovo pivo važi za najjače na svijetu. Na tržište je prvi put pušteno 2011 godine i otada je napravljeno svega 36 flaša, a svaka košta 200 evra. Oni koji su probali ovo pivo kažu da je orašastog ukusa koji vuče na dim sa naznakama grožđica .

7. Jacobsen vintage

Ime pivare koje je proizvela ovo pivo nam je jedino poznato jer je riječ o Karlsbergu. Danska kompanija je 2008. godine u prodaju pustila vintage trilogiju, da bi izazvala tržište vina. Ovo pivo od ječma je stajalo u buradima od švedskog i francuskog hrasta, šest mjeseci, a navodno ima ukus vanilije i kakaoa. 375 mililitara ovog piva košta 400 $.

8. The end of history

Ovo je treće najjače pivo na svijetu, a u sebi sadrži korpivu i klekove bobice sa obronaka Škotske, zamrzava se i destiluje nekoliko puta. Postoji svega 12 flaša ovog piva i svaka je napravljena od krzna životinja koje su slučajno pregažene. Flaša ovog piva košta 765 $.

9. 1844

Ovo je pivo kompanije koja se zove Pabst blue ribbon i inače proizvodi jedno od najjeftinijih piva u Americi, ali u Kini ovo pivo spada među najbolje i najskuplje. Ovo pivo se u ini prodaje po cijeni od 44 $, ima aromu karamele i dolazi u lijepo oblikovanoj flaši.

10. Antartic nail ale

Posljednje na ovoj listi je pivo čija se cijena kreće od 800 – 1815 $ za flašu od pla litra, reklo bi se standardnu klipaču. Ovo pivo nije napravljeno od nego za životinje i pravi se u Pertu, Australiji, a sva zarada ide u dobrotvorne svrhe. Napravljeno je svega 30 flaša, a prva je prodata na aukciji za 800$.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar