50 Nijansi Pive

Miroslav Janjanin šokirao fanove: Snimio pjesmu u kojoj ne spominje Banjaluku!

Banjalučki muzičar Miroslav Janjanin šokirao je svoje fanove predstaviši novu pjesmu „Zaboravljam te…“ u kojoj niti u jednom stihu nije spomenuo Banjaluku. Popularni kantautor, čiji su opus obilježile pjesme u kojima se kao lajtmotiv spominje Banjaluka, osim imena ovog grada u novoj pjesmi izostavio je i banjalučke simbole Vrbas, Kastel, aleje i parkove.

Janjanin ima kultni status među među žiteljima Banjaluke koju je opjevao nebrojeno puta i upisao se zlatnim slovima među velikane i legende ovog grada. Već više od 25 godina intenzivno piše i komponuje pjesme o gradu u kojem je rođen. Začetnik je svojevrsnog „novog banjalučkog vala“ i njegov je autentični predstavnik.  

Njegove pjesme su postale brend grada, baš poput banjalučkog ćevapa i Nektar piva, a Janjanin je uz Vladu Miloševića, Vrapčiče i Banjalučanke, vjerovatno najveći muzički amabasador Banjaluke u svijetu.

Stihovi koje je pretočio u svoje pjesme postale su evergrini, a svakako najpoznatija među njima je banjalučka himna „Ovo je moj grad“, koju podjednko vole Banjalučani, ali i oni koji su u ovaj grad došli u vrijeme njenog nastanka i pronalaze se u njoj.

Janjanin je autor i pjesama „Dobro veče Banjaluko”, „Naša Banjaluka (nosim te u srcu, čuvam te u duši)“, ali i rodoljubivih poput „Za ljepšu Srpsku”i “Svi smo mi Republika Srpska” .

Popularni Miro napisao je i brojne sportske himne za banjalučke klubove, a u njegovom studiju posljednjih godina nastale su i neke od najljepših stranačkih himni.

Poštovaoci lika i djela zatečeni su njegovom odlukom i smatraju da će banjaučka pop-rok scena biti znatno osiromašena. Brojni poklonici Janjaninovih pjesama posvećenih Banjaluci nadaju se da je ovo samo privremeni hir i da će se kantautor predomisliti i nastaviti tradiciju.

Miroslav Janjanin tokom 80-ih godina bio je frontmen vjerovatno najuspješnijeg banjalučkog benda ikada „Radio“, nakon čega je, početkom 90-tih, formirao bend „Viteški ples“.

U njegovoj biografiji navodi se i podatak da je dobitnik Plakete grada Banja Luka za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture, kao i da ima status vrhunskog estradnog umjetnika. Od 2010. godine nosilac je ordena Njegoša Drugog reda koji mu je uručio predsjednik Milorad Dodik.

Pored uspješne muzičke karijere multimedijalni umjetnik je i velika kulinarska TV zvijezda, koji pred kamerama ne krije da podjednako voli da pojede koliko i da (nekada) pjeva o Banjaluci. Saznajemo da Janjanin, trenutno sprema obradu kultne pjesme „Ovo je moj grad“ u kulinarku verziju koja će se zvati „Ovo je moj grah“.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar