50 Nijansi Pive

Sveti Dejton – Običaji za koje možda niste znali

Danas se obilježava Sveti Dejton, slava političara koji svake godine 21. novembra praznikuju sveto slovo i duh Dejtona. Sveti Dejton je slava domaćih političara koja se praznuje samo na našim prostorima i jedini vjerski praznik u svijetu koji nosi ime po nekom američkom gradu.

Ukoliko možda niste znali, postoji šest neobičnih običaja koji svi političari koji slave ovaj praznik praktikuju na dan Svetog Dejtona.

Slavski kolač

Sveti Dejton se razlikuje od ostalih slava, jer se umjesto slavskog kolača na današnji dan siječe bijeli hljeb. Čast da ga prelome, imaju članovi stranke koji su kao funkcioneri i poslanici stekli pravo da uživaju u bijelom hljebu, odnosno primaju platu godinu dana nakon isteka mandata o trošku naroda.

Oni koji pronađu dukat u hljebu imaju pravo da idu dva puta na bijelji hljeb, ili da se samo na taj dan penzionišu, kako bi uzeli otpremninu, a već sutra vrate na posao.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Svjedok Sapatnik

Dodaj svoj komentar