50 Nijansi Pive

7 razloga zašto je šmekerski piti vino

Znamo šta mislimo o likovima koje u kafani vidimo sa čašom vina. Prije nego što mu odmah dodelimo seksualno opredeljenje i odnos sa familijom, možda zaključimo da i nije toliko lud. „Dajte vina, hoću lom“ nije džaba brat Haris opjevao u pjesmi, pa ako ti treba neki razlog, pročitaj zašto je to šmekerski…ponekad.

Šmekersko opuštanje

Naravno, ne mislimo na situaciju kada se odvališ od alkohola, pa lupaš gluposti i djeluješ opušteno. Zapravo postoje neka istraživanja koja kažu da vino ima efekata na smanjenje stresa. Jedinjenje u crnom vinu, nazvano resveratrol, odgovorno je za to. Antistresni efekti blokiraju enzime u mozgu koji dovode do ponašanja nalik depresiji i anksioznosti. Ako ga piješ umjereno (jedna čaša dnevno za žene i dvije čaše dnevno za muškarce) kažu da imaš 32% manje šanse da budeš u bedaku.

Mentalno ti je super

Kad si već popio one dvije čaše, logično je da će ti raspoloženje biti bolje (provjerili smo!) i ljudi će više željeti da se druže sa tobom. Jer, ko voli smarače u svojoj ekipi? A ako si okružen ljudima koji su isto raspoloženi kao ti, na duže staze ćeš biti sretniji i dugovečniji. I to kažu naučnici, probaj pa ćeš vidjeti.

Čuka će ti bolje raditi

Nauka je i ovo objasnila, jer oni antioksidansi u vinu o kojima smo pričali maloprije smanjiće rizik od ateroskleroze, koronarne bolesti srca i moždanog udara kad budeš bio matorac. Vino poboljšava nivo holesterola i krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanog udara.

E sad, ovo nam zvuči kao da je vino u najmanju ruku topla voda, pa je i čudesni lijek za srčane bolesti, ali to nema mnogo veze sa mozgom. U stvari, ako se nalivaš više od preporučene granice, to dovodi do pogoršanja kardiovaskularnog zdravlja. Dakle, ako piješ vino ili bilo koji drugi alkohol, umjereno ga unosi. Pa ti sad budi pametan!

WC ćeš češće posjećivati

Znaš kako kažu – Zdravlje crijeva može doprinijeti zdravlju tijela u cjelini. To znači da kad se lijepo prazniš i imunitet ti je bolji, a i čuvaš se od onih najtežih bolesti. Neko voli da jede hranu ili unosi suplemente poput probiotika i prebiotika, ali ti, bato, udri po vinu.

Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje piju crno vino imaju raznovrsniji mikrobiom od onih koji piju druge vrste alkohola. Znači, ideš često tamo gdje i car ide peške, hehe. Istraživači su to pripisali antioksidansima koji se nalaze u kožici grožđa.

Mozak radi kao sat

Pitaš se kako da se sjetiš gdje su ti ključevi od auta ili da li si pokupio dijete iz vrtića? Beeez brige, ako ločeš vino, pamćenje će ti biti fenomenalno. Ti neki proteini koji se aktiviraju u mozgu bla, bla, pričali smo već, će da ti pomognu kod onog Njemca što svima sakriva stvari po kući. Dakle, piješ umjereno i nemaš brige da se setiš čak i godišnjice braka ili šta treba kupiti u trgovini.

Bićeš zgodan bez teretane

Već smo pomenuli taj neki resveratrol koji se nalazi u vinu, koji pomaže u kontroli težine taman toliko da ne moraš da ideš u teretanu i tamo se slikaš za Instagram, pardon vježbaš. Taj hemijski spoj smanjuje masne stanice u našem tijelu i može na duge staze da ti pomogne da budeš fit i zgodan, što implicira da će te žene više gledati. Studija je pokazala povezanost između umjerene konzumacije vina i povećane gustoće kostiju kod žena, ali postoje istraživanja koja sugeriraju da vino može blagotvorno djelovati i na muške kosti. Malo li je?

Šmekerski uredi gajbu

Ako si samac i voliš da ugostiš tu i tamo, vino će ti poslužiti kao odličan način da izazoveš reakciju, tipa: „Woow, pa ti si mislio na svaki detalj, sigurno si romantičan muškarac“. Kako? Pa tako što ćeš da nabaviš Candy vinske vitrine i tu popakuješ neka šmekerska vina, a kupi i one dobre čaše iz turskih serija.

Garantujemo ti da će svaka da padne na to, a ti smisli neku romantičnu priču o flašama koje si strpao unutra. Postoji mnogo sorti crnog vina, od kojih su najčešće Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Shiraz itd, pomeni nešto od ovih stranih riječi i lijepo ih ohladi prije posluživanja!

Dakle, ako si ljubitelj vina i nije ti glupo da ga naručiš u kafiću, možeš ga koristiti za svoje zdravlje tako što ćeš da ga piješ u pravim količinama. Utvrđeno je da oni koji piju vino imaju do 40 posto više antioksidansa u svom tijelu u odnosu na one koji ne piju vino, a oni ‘hvataju’ slobodne radikale i spriječavaju starenje. Ljubitelji vina u prosjeku žive duže i ostaju mlađi i vitalniji, što i nije neka prednost u današnje vrijeme. Iako postoje i drugi načini da budeš šmeker, ti nauči sve ovo zbog čega piješ vino i pokaži se kao pametan u društvu.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar