50 Nijansi Pive

PIVINO PERO Zlatna Shisharka: RETROGRADNI MERKUR U REPUBLICI SRPSKOJ OD SADA PO JULIJANSKOM KALENDARU

Vlada Republike Srpske saopštila je danas da je na poslednjem zasjedanju usvojila zaključak po kojem će razdobllje retrogradnog merkura, koje se ove godine dešava čak četiri puta u toku kalendarske 2022. godine, u Republici Srpskoj biti obilježeno po julijanskom kalendaru, odnosno 14 dana poslije oficijelnog perioda koji se navodi u svim svjetskim medijima. U saopštenju se navodi da mi kao nacija koja ima snažnu tradiciju, iako težimo članstvu u Evropskoj uniji, i hvatamo korak sa evropskim narodima, ne možemo zanemariti naše istorijske vrijednosti, i tako lako se odreći tradicije, a svi vrlo dobro znamo da se kod nas praznici obilježavaju po julijanskom kalendaru, odnosno 14 dana kasnije od praznika po gregorijanksom kalendaru.

Retrogradni merkur je inače astronomski dogadjaj u toku kojeg se planeta Merkur kreće drugačije od ostalih planeta u sunčevom sistemu, a obzirom da to nije normalna putanja vjeruje se da u tom periodu dolazi do povećanog broja nesporazuma, nesuglasica i svadja medju ljudima na zemlji, te ostalih vidova stresnih situacija, kašnjena, kvarova na automobilima i kućanskim aparatima.

Ako se u tom periodu zadesite u inostranstvu, posebno u zemljama zapadne Evrope, gdje se praznici obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, onda budite pažljiviji dok vozite, šetate se ili nešto drugo tamo radite, saopšteno je iz Vlade RS. U istom tom periodu kod nas u Republici Srpskoj možete biti potpuno mirni i sigurni, jer o vama brine vaša Vlada. Odgovornom politikom, kakvu vodimo sve ove godine uspjeli smo i ove krizne periode odgoditi za bar 14 dana, a to je, složićete se, odličan rezultat obzirom na izazove sa kojima se u poslednje vrijeme susreće cijela planeta.

I dok većina ljudi podržava ovu odluku, jer tradiciju treba čuvati i njegovati, jedan dio njih smatra da mi od kako smo ušli u razdoblje retrogradnog Merkura početkom 90-ih, ni dan danas iz njega nismo izašli.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar