50 Nijansi Pive

Hot dog psi (ili jazavičari) – zašto ih svi obožavamo?

Da li ga saviti u kiflu i namazati malo senfa i pojesti ili mu staviti povodac oko vrata i prošetati ga?

Ovo je više retoričko pitanje, s obzirom da svi znamo da se radi o jazavičarima, koji su toliko slatki i imaju onaj mio i nježan pogled da ti ponekad vjerovatno dođe da ga pojedeš.

Dobro, ne stvarno da ga pojedeš, ali stvarno, koliko samo podsjećaju na džinovsku viršlu, pa još kad su braon boje, ni ne čudi što im je jedan od glavnih nadimaka “sausage dog”.

Sigurno si primjetio kako su nakon onih malih buckastih pasa koji dišu na škrge, hotdog psi u posljednjih nekoliko godina preuzeli primat kao omiljeni u svijetu kučkara (da se razumemo, kučkari = ljubitelji i vlasnici pasa).

Otuda su došli na red da im i mi posvetimo koju riječ na našim svetim stranicama prepunih objektivnih činjenica.

Jazavičari su matori kao Biblija

Ukoliko je verovati određenim crtežima nastalim još za vrijeme drevnog Egipta, ovi mali kobasičasti psi stariji su i od faraona. Naime, na crtežima se pored lovaca koji su krenuli u lov na plen kako bi nahranili svoju porodicu, nalaze i male duguljaste kobasice, za koje bi se na prvi pogled reklo da teško da mogu nešto uloviti.

Kasnije, kako i sam tok istorije nalaže, kako bi jazavičari stekli toliko popularnosti da ih nismo mogli videti u Starom Rimu ili Grčkoj?

I baš tako, naša današnja zvijezda ili neki njen daleki predak se ponovo pojavljuje u sličnoj lovačkoj ulozi, ko bi rekao zar ne?

Konačno, najsigurnije je da je ipak nastao u Nemačkoj tokom 15. vijeka. Makar nešto lijepo da je izašlo iz tog mračnog perioda Srednjeg vijeka.

I tada kao po običaju, jazavičari su bili vjerni pratioci svojih vlasnika u lovu na veprove, lisice, jelene i druge divlje životinje.

Čekaj, čekaj, pa zar na veprove?

Ovo je pitanje za koje pretpostavljamo da će doslovno svi postaviti, jer kao, šta ti prvo padne na pamet kad čuješ riječ vepar?

Zar nije vepar nešto kao apgrejdovana divlja svinja kojoj niko ne bi volio da se nađe na putu?

Da, da, izgleda da jeste…ali šta će jazavičar onda tu?

Uloga našeg dragog prijatelja jazavičara (visokog najviše 27 cm i skoro duplo dužeg) nije da ulazi u bilo kakav klinč sa svojim plijenom. Njegov zadatak je da bude pametan, lukav i da svojim instiktima prepusti da obave ostatak posla.

Vjerovali ili ne, ovi mali prdavci imaju izuzetno prirodno izražen instinkt za lov, a pored toga su i strašno pametni.

Zbog toga su ih mnogi u prošlosti iskorišćavali kao svoje lovačke radnike, dok im je danas pored inteligencije ostala i tvrdoglavost.

Ne savjetujemo ti da jazavičar bude tvoj ljubimac ukoliko nemaš živce od čelika!

Pozitivne i negativne strane jazavičara i djevojke u pms-u

Jazavičari zbog svoje tvrdoglavosti, posesivnosti i neugodne naravi umiju da budu baš teški, ali vjeruj mi ne tako kao devojka u pms-u. Zato smo odlučili da ti predstavimo pozitivne i negativne strane u poređenju ove dve na prvi pogled neuporedive stvari.

Pozitivne strane jazavičara:

 • veran;
 • hrabar;
 • znatiželjan;
 • dobar čuvar;
 • ne ujeda ako je lijepo vaspitan.

Negativne strane jazavičara:

 • umije da preteruje sa lajanjem;
 • ponekad i previše tvrdoglav;
 • pretjerano sumnjičav prema strancima;
 • može biti neprijatan prema drugim psima;

Negativne strane jazavičara su kao da smo tražili igle u plastu sijena, naravno nismo našli i na kraju da bi se opravdali uzeli nekoliko trskica i pravili se da su to igle.

Devojke u pms-u, do duše ne svojom voljom, jednom mjesečno u periodu od nekoliko dana mogu biti mnogo neugodnije od ovoga. Pa da počnemo.

Pozitivne strane devojke u pms-u:

 • hmmmmm;
 • mmmmmhhhh;
 • ????????.

Negativne strane devojke u pms-u:

 • mnogo te smara za sve i svašta;
 • tvrdoglavija od jazavičarke u pms-u;
 • sumnjičava prema svemu što hoda oko tebe;
 • ujeda!

Pazi se, opasan pas!

Ovo nisu riječi koje ćete pročitati na tabli ograde dvorišta nekoga ko ima jazavičara. Ovaj znak se najčešće postavlja kada se na imanju nalazi neki mnogo veći i krvoločniji pas od jazavičara.

Ali, ne dozvoli da te izgled prevari!

Naš kobasičasti prijatelj je pravi pas čuvar, iako tako ne djeluje. Predstavlja neku vrstu zamjene za alarm, pa je jazavičar idealan izbor za sve one koji ne žele da bacaju pare na ove bezbjednosne sisteme.

Jazavičar će doslovno lajati na svakog prolaznika, tako da se ti na miru možeš opustiti unutar topline svog doma, bezbrižno dremkajući posle ručka.

Mali alavci velikog apetita

Jedna od glavnih osobina jazavičara jeste što su previše alavi, tako da ćeš doslovno morati da kriješ hranu od njega. Šalu na stranu, potrudi se da mu daješ umjerene porcije količinski usklađene sa time koliko je aktivnosti imao toga dana.

I da, mala napomena, skloni i porciju sa hranom nakon što završi obed. Toliko su ješni da ponekad umiju pomiješati hranu sa porcijom u kojoj je poslužena.

Završen je kratak, i nadamo se poučan kurs o jazavičarima. Za sam kraj možemo reći: tvrdoglavi, ješni, vjerni, sumnjičavi, pametni. Ukoliko ti se ove osobine dopadaju, nema razloga da i sam ne nabaviš jednog!

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar