50 Nijansi Pive

Iz ugla dresera: 4 načina kako da natjeraš muškarca da (konačno) počisti za sobom

“Ne možete promijeniti čovjeka” je jedan od najstarijih klišea u knjigama i filmovima. Da li to znači da ćemo vječno gledati prljave čarape nonšalatno zbačene u hodniku stana i mrve od čipsa između kauča i Play Station –a? Bogami ne!

Vijesti koje osporavaju tu ideju dolaze iz malo vjerovatnog izvora: dresera životinja. On kaže da su mužjaci članovi životinjskog carstva koji su „glavni“ i pokazuju dosta sličnog ponašanja kao i mnogi drugi sisari. Jedna novinarka se bavila ovom temom (nakon godina i godina čišćenja) i nakon što je godinu dana provjela u školi za obuku egzotičnih životinja, uspješno je primijenila tehnike na svom suprugu. Za manje od nekoliko mjeseci uspjela je obuzdati neke od njegovih nepoželjnih osobina.

Kako se to dresira, pardon, obuzdava?

Probaj kao sa šimpanzom

Bez da ga uvrijediš, ali zabavljanjem njegove glupe strane. Kao i kod šimpanza u ovoj studiji, koje su veoma nestašne i neposlušne (a, poznato vam je?), nakon zabave i ludovanja, spremne su da slušaju naređenja. Srećom, muškarci nikada u sebi ne ubiju dječaka i vrlo često ga tokom života izbace na površinu, najčešće u situacijama koje ženama nikako ne odgovaraju. Pogađate – kada treba nešto da raskloni iza sebe.

Zato mu (kao i šimpanzama) priuštite određenu dozu glupog i zabavnog ponašanja u kojem ćete i vi učestvovati. Zatim spontano prekinite igru ​​i recite da ćete nastaviti kada pospremite krevet ili skinete odjeću sa stolica. U tom trenutku će već biti dobro raspoložen, pa će najverovatnije slušati. Držite se ove tehnike svaki put kada vam ide na živce i tako u budućnosti neće povezivati ​​čišćenje sa zvocanjem i napornim radom.

Trener dijeli iskustvo i sa lavovima

Lavovi su, jednom riječju, lijeni. Prema riječima dresera životinja, oni spavaju i do 20 sati na dan i kreću se samo kada vide da je to njima potrebno. Pokušati da natjeraš lava da nešto uradi kada je u stanju mirovanja može biti vrlo teško, a čak i opasno. Zato treba koristiti aktivno vrijeme lava (čitaj: muškarca) da uradi nešto što mu baš i nije gušt.

Teško je izvjesno da će on pomjeriti zadnjicu za nešto šo mu se u tom trenutku ne radi. Zato morate procijeniti kada je produktivno raspoložen i onda nasrnite da ga natjerate da radi ono što želite. Ako primijetiš da on više voli da radi ujutro, to je pravo vrijeme da ga zamoliš da ti pomogne. Dobra ideja je i da ga motivišeš nekom hranom, novcem, igricama ili pivom koju savršeno hlade liebherr kombinovani frižideri. Testiraj mu volju kada je komiran ispred TV-a, pa pokušaj ga namamiti njegovom omiljenom grickalicom. Ako njegova žudnja za hranom nadmašuje njegovo interesovanje za TV, na kraju će pokleknuti.

Pastuv u svakom smislu

Ispod moćne spoljašnosti pastuva krije se mršava i uplašena životinja. Zbog toga uglavnom dobro reaguju na umirujući glas i dodir trenera. Poput konja, čini se da su muškarci nastrojeni da požele jurnuti  na prvi zvuk tvog zapovjedničkog glasa za čišćenjem. Koliko god ti radio po živcima, pokušaj udahnuti par puta i pristupiti mu na hladan, sabran način (ponavljaj u sebi: koliko god teško zvuči, sve ovo će mi na kraju koristiti).

Na primjer, ako te je izludeo time što je pobacao hrpu odjeće po podu ili ostavio patike na sred kuhinje, tvoj instinkt bi mogao biti da se izvičeš ili naljutiš se. Umjesto toga, zadrži prisebnost tako što ćeš odvojiti nekoliko minuta da vičeš sama sa sobom prije nego što mu priđeš, zatim govori tihim, ujednačenim glasom. Time što ćeš mu smireno rijeći gdje je pogriješio, olakšaćeš mu razumijevanje onoga što govoriš.

Dodir takođe igra ključnu ulogu u ovom scenariju: Stavi svoju ruku na njegovu dok govoriš, kao kada bi dodirnula konja. Ne samo da ovo ublaži udarac tvojih riječi, već i oponaša način na koji trener gladi konjsku grivu kako bi smirio životinju.

Ili samo slatko štene?

Ne želi da ga tretiraš kao dijete, a ako ga ispravljaš i kudiš često, imaće osjećaj kao da si mu mama. Umjesto toga, igrnoriši ga kada se ponaša grozno i daj mu malo nježnosti kada se ponaša lijepo. Budući da muškarci, kao i slatki štenci, imaju za cilj da udovolje sebi, on će instinktivno početi izbjegavati ponašanje koje vas tjera da poludite. I još nešto – Tajming je ključan! Obavezno ga nagradite u trenutku kada se ponaša pozitivno, u suprotnom neće imati pojma šta radi.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar