50 Nijansi Pive

Otvorena linija za podršku roditeljima koje zlostavljaju rođena djeca!

Od danas je u funkciji prva anonimna telefonska linija za podršku roditeljima koje zlostavljaju rođena djeca, saopštili su iz ministarstva porodice.

Ova usluga ima za cilj da pruži besplatnu psihološku i pravnu pomoć roditeljima, koji su u posljednje vrijeme sve više prepoznati kao žrtve sospstvene djece.

U ministarstvu porodice ističu da je ovo samo prvi korak, te da se u narednom periodu planira otvaranje sigurne kuće za roditelje.

„Godinama sam žrtva od strane sina od 12 godina. Sve je počelo prije 10 godina kada sam primijetio da me svaki put udara kada ne bi nešto dobio. Za 3. rođendan, tek što je progovorio, tražio mi je da mu kupim mobilni telefon što sam ja i učinio. Kada je napunio 4 godine dobio je Sony Playstation, a za prvi dan škole natjerao me da mu kupim najnovije makserice od 300 maraka što sam jedva od svoje radničke plate isfinansirao“, rekao nam je ovaj zabrinuti roditelj koji nas je zamolio da mu ne objavljujemo ime.

Kako kaže prijetnje nisu bile samo verbalne već i fizičke prirode pa je tako prve batine od sina dobio kada je ovaj upisao 3. razred.

„Dobio je jedinicu iz vladanja i ja sam pokušao da razgovaram s njim da se popravi, ali on nije htio da čuje i ubio me od batina. Rekao mi je da ne smijem nikom da pisnem šta se desilo, ili će me u protivnom prijaviti SOS liniji za pomoć djeci i optužiti da sam ga ja prvi napao. Tu se nije zaustavio i već od 4. razreda je krenuo da me redovno bije, naročito otkako je otvorio TikTok nalog gdje snima svaki put kada me pogodi nečim ill izšamara“, naglasio je on.

Ističe da su mu mnogi skrenuli pažnju da svoje dijete nije odgojio kako treba, ali da vjeruje da nije usamljen slučaj te da mnogi roditelji u današnje vrijeme popuštaju svojoj djeci.

„Drago mi je da je ova linija otvorena, već sam dobio neke korisne savjete. Iskreno, ja strahujem šta mi se može desiti, sada kad je ušao u pubertet može mu svaša pasti na pamet. Jednom prilikom je rekao da jedva čeka da me se riješi i da njemu ostane stan s obzirom da je jedinac. Pozdravljam i otvaranje prihvatilišta za roditelje, siguran sam da ću tamo potražiti mjesto, ako me uskoro izbaci iz stana ili ne daj Bože gurnekroz prozor“, pojasnio nam je ovaj zabrinuti roditelj.

 

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Lelemud Palamudović

Dodaj svoj komentar