50 Nijansi Pive

Policija uhvatila migranta u pokušaju prebacivanja bh. građana preko granice

Državna granična policija uhapsila je jutros na granici sa Hrvatskom migranta koji je pokušao ilegalno prebaciti grupu državljana BiH u Evropsku Uniju.

Muhamed Ali Ban, državljanin Avganistana, vozio je kamion u kom je bilo sakriveno 30-ak Srba, Hrvata i Bošnjaka koji su željeli da se dokopaju boljeg života u nekoj od evropskih država.

Uhapšeni vozač migrant izjavio je u policiji da više nije mogao da gleda građane BiH kako teško žive, te da je želio preduzeti nešto konkretno.

„Svojim zemljacima migranatima koji traže put prema Evropi sam rekao da trebamo dati prednost ovim jadnim ljudima. Stanovnici vaše države žive teže živote od nas iz Avganistana, Sirije i Iraka. Zato sam kupio kamion i počeo da tajno prebacujem građane preko granice. Od tih 1000 maraka koliko sam uzimao po osobi planirao sam da vratim kredit za kupovinu kamiona, a nakon toga da prebacujem ljude besplatno “ kroz plač nam je ispričao on.

Jedan od uhvaćenih rekao nam je da je situacija postala neizdrživa i da je što prije htio pobjeći iz BiH, a da poslije pokuašava prebaciti i svoju porodicu.

„Pokušao sam legalno, ali nisam dobio papire. Nemam familije u inostranstvu i nije mi imao ko pomoći, a i slabo govorim njemački. Zato sam se odlučio platiti 1000 maraka ovom Avganistancu da me prebaci preko granice. Ipak, jutros su nas otkrili ispod cerade i nas 30 se moralo vratiti kućama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH“, rekao nam je on ne želeći da mu navodimo ime.

Uhvaćeni stanovnici BiH biće kažnjeni sa po 500 maraka radi pokušaja ilegalonog prelaska granice, dok će vozač migrant biti kažnjen tako što će trajno morati ostati da živi na teritoriji BiH.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Lelemud Palamudović

Dodaj svoj komentar