50 Nijansi Pive

Ministri na udaru poskupljenja: Povećajte nam plate dok ne pocrkamo!

Ministri u Vladi Srpske i Federacije zatražili su da im se od Nove godine poveća plata, jer je prema njihovim riječima postalo nemoguće živjeti od plate ministra. Njima su se pridružili i poslanici u sva tri parlamenta, a podršku su najavili i direktori javnih preduzeća.

“Najviše nas muči svakodnevan rast cijena hrane pa se više sa 5 ili 6 hiljada ne može preživjeti. Znate dobro da su ulje, plin i ostale životne namirnice poskupile i to naš kućni budžet ne može podnijeti. Za vrijeme korone manje putovalo, pa su izostale dnevnice za inostranstvo i ostali dodaci na platu s kojom se moglo nagurati i na 7.000 maraka mjesečno. Gorivo je poskupjelo i ne znam šta bismo da moramo voziti svoja auta. Ovako je opet lakše sa službenim autima, pa se i ne osjeti jer ga ne plaćamo, a isto je i sa ručkovima i večerama koje plaća ministarstvo“, ističe ministar Mirko Bogatić.

On dodaje da je srećom njegova žena direktor jedne državne agencije pa je nekako podnošljivije sa dvije plate po pet hiljada dočekati prvi u mjesecu. Takođe, poručuju da se nadaju da će njihove probleme razumjeti i radnici koji rade za minimalnu platu od 500 maraka.

Jedan od njih, Slavko Siromašić koji radi kao fizički radnik za dnevnicu od 20 maraka kaže da u potpunosti podržava njihovu inicijativu.

„Svjesni smo da je poskupljenje najviše uticalo na one s najvećim platama. Mi smo se naučili boriti sa tih 500 maraka koje zaradimo mjesečno. Mi ćemo odvojiti po 50 ili 100 maraka od svoje plate da im se pomogne, a ako treba radićemo duple smjene i po dva posla. Evo, kako bismo podržali njihove zahtjeve mi smo spremni da otpočnemo štrajk glađu sve dok im se ne povećaju plate bar za dvije ili tri hiljade maraka“, naglasio je on.

Njegova žena koja radi kao trgovac u prodavnici za 400 maraka kaže da nije lako jer školuju troje djece i plaćaju kiriju s obzirom da nemaju svoj stan niti kuću. Ipak, poručuje da će ako treba podići kredit samo da se isfinansiraju veće plate ministrima, poslanicima i direktore.

 

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar