50 Nijansi Pive

PIVINO PERO Sneki Simki: Jamie Oliver samo za Fočake podgrijavao grah od juče

Svjetski poznati kuhar, i majstor kulinarskih specijaliteta Jamie Oliver u sklopu svog programa „Spremamo specijalitete iz vaše zemlje“ izabrao je Bosnu i Hercegovinu za svoju sledeću destinaciju koju će posjetiti, i čija jela će u narednih sedam dana spremati. Slučaj je htio da početna stanica njegovog putovanja bude na istoku zemlje, u malom gradiću po imenu Foča, gdje se nastanio i počeo da istražuje koje jelo posebno odlikuje to podneblje. Na njegovo veliko iznenadjenje poslije nekoliko dana istraživanja, i sati i sati provedenih u razgovoru sa ljudima tog kraja, Jamie je otkrio da Fočaci najviše vole da jedu grah, ali ne grah koji se spremi danas, nego onaj koji je napravljen juče pa se podgrije za danas.

To se već kosilo sa njegovim principima spremanja hrane, i razlikovalo od svega što je do sada radio, ali je odlučio da ispoštuje tradiciju tog kraja, i da emisiju koja inače traje pola sata, skrati na 10 minuta, podgrije grah koji je prethodno spremio juče, i gledaocima objasni da je to tradicija ovog kraja. I taman kad je pomislio da je vjerodostojno predstavio kulinarske specijalitete Foče i okoline, naišao je na osudu i negodovanje većeg dijela lokalnog stanovništva u toku samog snimanja emisije koje se odvijalo na gradskom trgu u Foči. Dobacivali su mu da je rasipnik i bezbožnik, te da mu lonac graha ne može biti ni 4 dana, nego bi sve pogrijao i pojeo već drugi dan. Jedna starija gospođa mu je objasnila da je ona ostavila sarmu od Božića u zamrzivač, da ima kad joj u avgustu dodju rodjaci iz Graca u goste.

Ionako zbunjeni Jamie, sav izbezumljen i u čudu odmah je prekinuo snimanje emisije, i glavom bez obzira napustio Foču. Neki tvrde da je nedugo poslije toga primjećen u Jablanici, kako uz vruću jagnjetinu i hladno pivo sređuje utiske iz Foče.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar