50 Nijansi Pive

5 razloga zašto je bolje jesti krompir nego piletinu

S obzirom na to da je u Bosni i Hercegovini trenutno nestašica pilećeg mesa, što zbog dijaspore, što zbog proizvođača koji su na nagovor iste te dijaspore odlučili da veliku većinu mesa izvoze u inostranstvo, a s druge strane ovo što se prodaje je prilično skupo, prosječna bosanskohercegovačka domaćice se suočile sa novim izazovima, kako napraviti ručak bez piletine.

Na svu sreću, pojavili su se određeni političari koji su ukazali na bitnost krompira i hvala im na tome, pa smo mi odlučili da istaknemo najmanje pet pozitivnih strana krompira zbog kojih će vam pileće bijelo meso sigurno manje nedostajati.  Jeste spremni?

Lakše ga je žvakati

Jedan od osnovnih i glavnih razloga jeste to što se krompir puno lakše žvaće nego meso, posebno ako vam zubi nisu u najboljem stanju i zato se toplo preporučuje da meso zamijenite krompirom.

Više ljudi se može najesti za manje para

S obzirom da se kod nas, na kraju sve svede na finansije, ne možemo zaobići ni ovaj aspekt.  Bez obzira na to što postoji jeftiniji i skuplji krompir, kako nam je nedavno pojašnjeno, važno je napomenuti da za 7-8KM koliko košta kilogram bijelog mesa i sa najskupljim krompirom možete nahraniti više gladnih usta.

Krompir bolje paše uz meso od piletine

Sparivati piletinu sa nekim drugim mesom nije baš najbolja kombinacija, ali se zato krompir savršeno slaže i sa teletinom i sa svinjetinom i sa jagnjetinom. Slažete se? I zato je krompir uvijek bolja opcija od piletine.  Na kraju krajeva ne kaže se teletina sa piletinom ispod sača, nego teletina sa krompirom ispod sača!

Od piletine se ne može napraviti krompiruša

Realno, zamislite vi samo kako je piletina glupa namirnica kad se od nje ne može napraviti ni krompiruša, a rijetko šta volimo kao što volimo krompirušu.  Kako će krompiruša od piletine? Je l’ tako?

Ne morate objašnjavati klincima zašto jedu malo pile

Krompir je prilično neuglednog izgleda, djeci nije sladak ni simpatičan i kad im poslužite krompir nećete morati odgovarati na pitanja: ko je rodio mali kropir, ko mu je mama, zašto mali krompir ne trčkara nekom livadom nego u je sudbina da završi u tanjiru, odakle se izlegao krompir i na još gomilu drugih na koje sigurno morate odgovoriti kad napravite piletinu.

 

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar