50 Nijansi Pive

Tipovi gostiju na svadbama

Nakon nešto više od godinu dana pauze, konačno nam je odobreno da organizujemo najvažnije događaje na našem području, a riječ je o, već pogađate, svadbama! S obzirom da smo već zaboravili kako to sve izgleda, mi smo odlučili da vas podsjetimo na tipove ljudi na svadbama, Balkan edition!

Bogata rodbina iz dijaspore

Oni koji se najčešće istič na svadbama su “bogate” tetke, stričevi, ujaci koji su stigli iz dijaspore i kojima je baš ta svadba vjerovatno događaj godine na kojoj mogu da pokažu sve ono što imaju.  Na svadbama ćete ih lako prepoznati, nikad ne donose poklon u bijeloj koverti već donose torte od para na kojima se vidi svaka novčanica.  Druga stvar po kojoj ćete ih prepoznati jeste što uvijek naručuju pjesme o rodnom kraju i narodnjake snimljene prije 85. godine.

Drugarice udavače

To su one koje se za svadbu spremaju kao za dodjelu Oskara jer na svaku gledaju baš kao posljednju priliku da upoznaju svoju srodnu dušu. Dolaze na apsolutno sve svadbe ne koje su pozvane, uglavnom u manjim grupama kako bi dijelile iskustva sas vojim istomišljenicama.  Obučene su po posljednjoj modi, prvi dio svadbe uglavnom presjede pijuckajući vino i gledajući ima li materijala za ženidbu.  Oko ponoći im obično popuste kočnice, kad krene red Cece i Ane Bekute, tada se uplakane snimaju za storije.

Hejteri

Uvijek imaju oni koji su kao natjerani da dođu na svadbu i uglavnom se radi o familiji mladenaca koji nisu našli načina da izbjegnu dolazak.  Njih ćete prepoznati po tome što imaju zbunjeni izgleda lica, posebno kad krene muzika i uvijek konstatuju kako nikad nisu čuli ni jednu od tih pjesama, komentarišu tekstove, hranu i običaje.  Kad popiju koju više odjednom im navru sjećanja pa se prisjete svih onih teških narodnjaka za koje nikada nisu čuli, najčešće ostaju posljednji i mora ih se tjerati sa svadbe.

Kolovođe

Kao i na svakoj drugoj žurci imaju oni koji ne sjedaju od prvih do posljednjih taktova harmanonike, koji podvriskuju, u ruci drže bijelu maramicu i uvijek su na čelu kola. Njih ne možete da ne uočite, to su oni što idu oko stolova i nazdravljaju dok im njihove kapi znoja upadaju u supu.  Znaju svu rodbinu i sa mlade i sa mladoženjine strane i veoma ozbiljno pristupaju odlascima na svadbu, za to vrše određene pripreme danima, ne piju, manje jedu, piju suplemente kako bi izdržali.

Starije gospođe

Ma koliko se mladenci trudili da pozovu samo „stariju raju“ sa kojima će napraviti žurku nikako n mogu zaobići grupu straijih gospođa koje obično spadaju u najuži krug rodbine.  To su sve one tete u kostimima i identičnim frizurama koje sve vrijeme u rukama dre svoje torbice i ponašaju sa kao neki odbor za procjenu kvalitete svadbe.  Komentarišu kako se ko obukao, kakva je hrana, kakvo je piće, kakve poklone je ko donio i koliko je ko veseo, to je isto jako bitno.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar