50 Nijansi Pive

Uhapšeni carinici koji nisu primali mito!

U okviru akcije kodnog naziva „Budale“ juče je uhapšeno novih 11 carinika na graničnim prelazima u BiH koji su prilikom uvoza robe u BiH odbijali da primaju mito.

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja i krivična djela neuzimanja para, poklona, ili drugih oblika koristi, saopšteno je iz tužilaštva.

Njihove kolege pozdravljaju ovu akciju i kažu da su već dugo vremena imali problema sa odmetnutom grupom poštenih carinika. Tvrde da su takvim postupanjem nanijeli ogromnu štetu imidžu carinika.

„Tokom prošle godine oni su odbijali da uzimaju velike svote novca, koji su uobičajene prilikom kontrole. Kada bi na granici došli kamioni sa akciznom robom, kafom, cigarama, gorivom, oni su umjesto da uzmu pare slali na carinjenje. Pa to je do sada u našoj profesiji nezabilježen slučaj“, poručuju iz sindikata korumpiranih carinika.

I obični građani koji svakodnevno putuju iz inostranstva i prevoze robu preko granice su šokirani ponašanjem uhapšenih carinika. Jedan od njih kaže da je carinika molio da uzme pare, gurao mu u džepove, ali da je ovaj govorio da nema obraza da uzme.

„Smatram da ti carinici trebaju da odgovaraju pred zakonom i da dobiju zasluženu kaznu ili još bolje da ih se otjera u zatvor. Pa kakvo je to vrijeme došlo da se počne glumiti neko poštenje“, ističe Mile Švercer koji se nalazi na privremenom radu u Austriji i povremeno prevozi polovnu bijelu tehniku.

Uhapšeni carinici su se branili da su samo pokušali da rade svoj posao i istakli da su bili zadovoljni mjesečnim primanja, s kojima su mogli pristojno živjeti.

„Nismo htjeli da uzimamo pare od firmi i građana koje su prelazili preko granice. One koji su nudili da nas podmite uredno smo prijavljivali šefovima, ali su oni umjesto da o tome obavijeste nadležne organe, podnijeli prijavu protiv nas“, rekli su oni.

Kako saznajemo u akciji su pretreseni stambeni objekti i službene prostorije koji su koristili osumnjičeni službenici. Kako tamo ništa nije pronađeno ti dokazi će biti dostavljeni tužiocima i iskorišteni u daljem vođenju postupka.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Svjedok Sapatnik

Dodaj svoj komentar