50 Nijansi Pive

PIVINO PERO Lokica Lokica: PANIKA!!! Čuvena izreka ugrožena. Za razliku od budala, krivih drva sve manje!

Zavod za zaštitu narodnih izreka (ZZNI) danas je izdao saopštenje u kojem upozorava javnost da je još jedna narodna izreka stara više stotina godina ozbiljno ugrožena, i po svemu sudeći teško da će opstati u izvornom obliku ako se u narednom periodu nešto hitno ne preduzme. Naime od kako je u proteklih par decenija počela nekontrolisana sječa šuma, na sceni je nestašica svih vrsta drva, pa samim tim i onih krivih, zbog čega je i čuvena narodna izreka „Budala i krivih drva nikad neće nestati“ postala ugroženija nego ikad do sad. Iz Zavoda napominju da je deficit krivih drva opasan ne samo zato što ugrožava opstanak originalnog oblika narodne izreke stare nekoliko vijekova, nego i zbog toga što je nastojanjem izreke da se održi u kakvom-takvom obliku sistemom reciprociteta došlo do enormnog povećanja broja populacije opisane u prvom dijelu izreke, što je više nego očigledno ako se uzme u obzir stanje naše javne scene poslednjih godina.

„Kocka je bačena“, tvrde iz Zavoda, i to može imati nesagledive posledice u budućnosti, zbog čega možemo reći da je „pet do dvanaest“ za reagovanje nadležnih institucija.

Pokušavajući da ukažu na ovaj problem zvaničnici Zavoda ističu da su još prošle godine apelovali na Ministarstvo nadležno za šume da pažljivo bira kome daje dozvole za sječu stabala, kao i da bi svaka izdata dozvola obavezno trebala da sadrži posebnu napomenu o tome koliko je krivih drva dozvoljeno posjeći na lokalitetu za koji se dozvola izdaje, ali su se nadležni iz tog Ministarstva očigledno oglušili o njihov apel, i sada je stanje u društvu takvo kakvo jeste, navode iz Zavoda.

Oni se tu nisu zaustavili, pa su nakon Ministarstva isti apel uputili i Vladi, koristeći se upravo svojim jezikom jasno im dajući do znanja da je „đavo odnio šalu“, te su zatražili da se hitno reaguje na novonastalu situaciju, ali je od Vlade stigao samo kratak odgovor da im ne mogu pomoći jer „vrana vrani oči ne vadi.“

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar