50 Nijansi Pive

PIVINO PERO Deda Mraz: Doktor se greškom osmjehnuo pacijentu u državnoj ambulanti

Radovan Mučibabić, stanovnik jednog banjalučkog naselja, nedavno je doživio jedno krajnje neobično iskustvo. Naime u ambulanti porodične medicine, u naselju gdje živi, došao je na pregled kod svog porodičnog doktora. U prvi mah sve je izgledalo normalno. Sestre su kao i obično bile zazuzete nekim piskaranjem, ne dižući glavu, uporedo se javljajući na telefon i povišenim tonom objašnjavajući ljudima da ne mogu doći na pregled bez zakazanog termina, jer nisu u prioritetnoj grupi. Doktori su kao furije izlazili iz svojih ordinacija, ne obraćajući pažnju na pacijente u čekaonici, i prelazili iz prostorije u prostoriju tako brzo da se mogao vidjeti samo kraj njihovih bijelih mantila koji je lepršao za njima. Svi su bili jako ozbiljni, djelovali su prilično zauzeto, i svi su negdje žurili. Jedino ljudi u čekaonici nigdje nisu žurili. Oni su mirno sjedili, ne progovarajući ni riječ, i čekajući svoj red na pregled.

Onda je Radovan čuo da ga prozivaju. Ustao je, duboko uzdahnuo, ušao u ordinaciju i zatvorio vrata za sobom. A tamo, na njegovo iznenađenje, sušta suprotnost od svega viđenog u čekaonici. Doktor sa širokim osmjenom na licu, gledajući ga pravo u oči, poželio mu je dobar dan i pitao ga kako je, oslovljavajući ga po imenu. Radovan je bio malo zbunjen, ali uspio se pribrati i kratko izgovoriti: „Eh, doktore… starački… evo ide nekako…“. Doktor se ponovo nasmijao, uzimajući stetoskop u ruke i govoreći mu da sjedne na stolicu preko puta njega. Prišao mu je i počeo ga pregledati, ne skidajući osmjeh sa lica. Kako je vrijeme odmicalo, doktor je bio sve ljubazniji i ljubazniji. Radovan je bio i više nego iznenađen, nikad nije ništa slično doživio, pa mu je svašta prolazilo kroz glavu. Čuo je on za ljude sa raznim sklonostima, makar bili i doktori, pa je do kraja pregleda stolicu na točkiće na kojoj je sjedio mic po mic dogurao do zida, tako da su mu ledja za svaki slučaj bila okrenuta prema zidu.

Kad je završio sa pregledom Radovan je krenuo da izađe iz ordinacije, leđima okrenut prema vratima, a doktor je ustao i sa osmjehom ga ispratio, te mu zaželio prijatan dan. Međutim kad je kroz otvorena vrata ugledao sestre, i punu čekaonicu, doktor se naglo uozbilji, uhvati se za glavu, pogleda na sat, i samo zalupi vratima.

Radovan je još bio u čudu, i dok je podizao prepisane recepte kod sestara, njegov doktor je izašao iz ordinacije, ali ovaj put mrtav ozbiljan, uputivši se prema drugoj ordinaciji. Radovan mu kroz osmjeh dobaci „vidimo se doktore“, a doktor se okrenu i ljutito mu reče: „Pobogu čovječe zakažite se kod sestre, šta ja znam kad se vidimo, zar ne vidite da žurim“. Radovan je ostao u čudu zbog nagle promjene raspoloženja doktora, a sestre se samo pogledaše i tiho prošaputaše „opet je u glavi pobrkao smjene u privatnoj klinici, i kod nas.“

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar