50 Nijansi Pive

Zašto hladno pivo ima bolji ukus?

Ko još pije toplo pivo? Pivopije, koliko puta ste bili dio rasprave koje pivo ima bolji ukus i tvrdili da je baš ono koje vi pijete najbolje? Ne, ne, ne otvaramo ponovo to pitanje! Umjesto toga, pozabavimo se ovim: zašto hladno pivo ima bolji ukus?

Donesi jedno, al’ hladno!

Ako ste jedan od zakletih pivopija i idete s nekim na kafu, a u stvari pijete pivo, onda znate da je temperatura piva važna. Niko nikad nije rekao: donesi mi jedno pivo, al’ nek bude toplo, molim te!

O ukusima ne treba raspravljati, osim ako je riječ o ukusu piva. Kako vama zvuči ova tvrdnja? Pa, recimo da je i ovdje sva magija u tome koliko dugo se pivo drži u frižideru. Pivo jednostavno ima drugačiji ukus kada je hladnije. Bolji? Da, nauka tvrdi da je bolji! Zapravo, ako je vjerovati stručnjacima, postoji i idealna temperatura za posluživanje piva. Ako ste pomislili na skoro zaleđenu limenku omiljenog pića, prevarili ste se! Da biste kompletno uživali u pivu ono treba da se ohladi na oko 6 stepeni Celzijusovih!

Smatra se da je aroma u pivu 90% ukusa i da ona potiče od karbonizacije. Što je pivo hladnije, to je manje gazirano, smanjuje se aroma, a sa njom i ukus. Dakle, sve što je hladnije od 6 stepeni umrtvljuje naše čulo ukusa, što znači da zapravo propuštamo veći dio uživanja. Prema tome, pazite na temperaturu kada sljedeći put stavite pivo u frižider ili zamrzivač. Srećom, novi modeli hladnjaka dolaze sa displejom na kom se prikazuje odabrana temperatura, pa tako ne možete pogrešiti.

Hladno pivo bolje osvježava

Posvećeni naučnici sa Medicinskog fakulteta na Jejlu (i jednako posvećeni ljubitelji pive, pretpostavljamo) otkrili su u jednoj studiji 1997. godine da hladnija pića bolje osvježavaju. Zapravo, u svom istraživanju došli su do saznanja da je pijenje mnogo više gašenje žeđi nego rehidratacija. Kada pijemo, šaljemo mozgu poruku da se hidriramo. Gdje je onda tu hladno pivo? Tajna je u tome što se ovaj osjećaj pojačava stimulacijom nerava ako je temperatura pića toplija ili hladnija od one u ustima i grlu. Zbog toga nam hladno pivo toliko prija!

U koje zablude o pivu vi vjerujete?

Dakle, sad kad je jasno da je hladno pivo bolje od ledenog (o toplom da i ne govorimo!) kažimo još koju riječ o zabludama o pivu.

Stavi pivo gdje bilo!

Prave pivopije nikad neće upasti u zamku da čuvaju pivo van frižidera. Za najbolji ukus stavite pivo na hladno i tamno mjesto. Frižider, zamrzivač, šta god – nemojte samo pivo držati na stolu ako ga već ne pijete.

Daj meni iz flaše!

Ako vjerujete da je pijanje piva iz boce prava stvar, razmislite ponovo. Da, izgleda ljepše od limenke, ali to i dalje nije odgovarajući način za posluživanje piva. Za kompletan užitak potrebno je da osjetite i miris, a ako ispijate iz boce nos gotovo i da ne sudjeluje u tom procesu. Podjednako su važni i miris i ukus!

Sve boce su iste

Možda vam se čini da je svejedno da li pijete pivo iz zelene ili tamne boce, ali niste u pravu! Premda zelene i prozirne flaše mogu djelovati ljepše, tamno staklo bolje koristi svrsi. Tamne boce piva ga štite od UV zraka i svjetlosti, te pomažu da ono zadrži željeni ukus. U tom smislu, „najgore“ je pivo u prozirnim flašama, jer 100% propušta UV zrake koji utiču na hmelj u pivu.

Ledena krigla je klasika!

Još jedna zabluda koja se tiče piva i njegove temperature jeste ona o ledenoj krigli. Većina onih koji su zavedeni idejom da pivo mora biti ledeno vjeruje u ovu tvrdnju. Ledeno pivo u smrznutoj krigli?  Intenzivno ohlađena čaša ili krigla djeluje na isti način na čulo ukusa kao ledeno pivo. Nećete osjetiti ništa!

Nemoj meni tamno!

Da li izbjegavate tamno pivo iz straha od njegovog inteziteta? Ovo je jedna od vodećih zabluda i pretpostavki o pivu. Međutim, nemaju sva tamna piva jači ukus. Tamna piva su tamna samo zbog nivoa prženosti slada koji se koristi.

Pivo je jednostavnije od vina

Imate četiri sastojka – slad, kvasac, vodu i hmelj – šta može biti osnovnije od toga? Međutim, pivo pruža beskrajne mogućnosti za eksperimentisanje. Tu je najprije manipulacija i igranje osnovnim sastojcima i dobijanje različitih sorti ovog pića. Osim toga, mnoge pivare i samostalni proizvođači kraft piva dodaju sastojke za koje nikada ne biste sanjali da će se slagati s pivom. Breskve, kokos, ananas, bilo koje voće – pravila nema! Nije da baš sve to možete s vinom.

Pivo iz limenke ima drugačiji okus

Vrijeme kada su limenke davale pivu metalan ukus odavno je prošlo. Zapravo, limenke koje se prave danas imaju podlogu na bazi vode, tako da pivo i ne dodiruje aluminij. Ujedno, konzerve su odličan način da se pivo zaštiti od svjetlosti i drugih spoljnih uticaja. Ne zaboravimo jako bitan detalj: limenke se vrlo brzo zagriju i ohlade – tako da za nekoliko minuta dobijate svoje 6 stepeni hladno pivo!

Imate pivski stomak?

Evo ga! Čuvena zabluda o tome da pivo stvara pivski trbuh – a kokteli ne! Svakako, alkohol može doprinijeti debljanju, ali definitivno pivo je jedno od najmanje kaloričnih pića. U stvari, vino i kokteli imaju puno više kalorija!

Ja ne volim pivo

Završimo ovaj popis najnevjerovatnijom izjavom ikada. Neko kaže da ne voli pivo! Moguće je, da. Samo što u 9 od 10 slučajeva to ne znači da ne voli pivo već da nije otkrio koje pivo treba da pije! Omiljeni ukus piva čeka da ga isprobate! Samo naprijed! Živeli!

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar