50 Nijansi Pive

Planina Kozara – skrivena ljepotica

Poznata kao „krajiška ljepotica”, planina Kozara omeđena je Vrbasom, Savom i Unom, a svojom ljepotom i gustim četinarskim i listopadnim šumama privlači posjetioce iz svih dijelova BiH. Nijedan vrh Kozare ne prelazi 1000 m, što je čini idealnom za rekreaciju, šetnju i lagano planinarenje, a sa vrhova ove planine pruža se prelijep pogled na Gradišku, Dubicu, Prijedor i njihovu okolinu.

Centralni dio nacionalnog parka čini Mrakovica, gdje se nalazi memorijalni kompleks u znak sjećanja na poginule borce u Drugom svjetskom ratu. Kompleks čine spomenik, memorijalni zid i muzej. Visinom od 33 m, spomenik simbolično predstavlja slobodu i jačinu naroda, a u muzeju su sačuvani predmeti, fotografije i dokumenti koji svjedoče o stradanju stanovnika ovog kraja.

Kozara planina

Godine 1967. centralni dio Kozare proglašen je nacionalnim parkom u cilju očuvanja prirodnog i kulturno-istorijskog značaja.

Turistička ponuda NP „Kozara“ je izuzetno razvijena. Bogata ponuda smještaja obuhvata hotele, motele i bungalove, pa će ovdje svako pronaći nešto za sebe. Planina Kozara nudi boravak i odmor u prirodi uz edukativni sadržaj, pa u ponudi parka možete naći i ponudu časa u prirodi, gdje su vam na raspolaganju kustosi muzeja.

Kozara priroda

Spajajući ugodno s korisnim, odmorićete se ali i nešto naučiti ili obnoviti znanje. Za ljubitelje avanture, tu je sjajni Avantura park, odnosno sistem staza i prepreka pozicioniranih na visini od 3 do 5 m, gdje posjetioci imaju priliku testirati vlastite sposobnosti i dobro se zabaviti.

Jedna zanimljivost

U parku se nalazi kapela posvećеna rođenju Djevice Marije. Mještani su je nazvali Mehmedova crkva, jer legenda kaže da je crkva simbol ljubavi između Marije, kćerke austrijskog preduzetnika Karla Šmucera i Mehmeda Kulašića iz Kozarca, koji je radio kod Šmucera na pilani.

Da li ste bili na Kozari i kakvi su vam utisci?

*Tekst je pisan u sklopu kampanje Jelen piva “Tvoj grad tvoja snaga”, sjajne incijative koja za cilj ima promovisanje turističkih potencijala naše lijepe zemlje.

https://www.riopricesaputovanja.com/

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar