50 Nijansi Pive

10 zanimljivosti o Trebinju

Želite da saznate neke zanimljivosti o Trebinju? Planirate putovanje u ovo šarmantno mjesto? U ovom tekstu se nalazi 10 zanimljivosti o ovom gradu koje možda niste znali. Ukoliko znate za još neke stvari koje bih mogao ubaciti u ovaj tekst, pišite mi u komentare ispod.

Top 10 zanimljivosti o Trebinju

Stari grad - zanimljivosti o Trebinju

Grad Trebinje se nalazi udaljen od mora svega 30 kilometara, što ga čini jedinim mediteranskim gradom u našoj zemlji.

Iako ne postoje zvanični podaci, nakon Ostroga, manastir Tvrdoš je najposjećeniji manastir u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a kroz njega godišnje prođe nekih 250.000 ljudi različitih vjera, religija i nacija.

Manastir Tvrdoš

Ovo je isto tako i jedan od najstarijih manastira na našim prostorima koji datira još iz četvrtog vijeka kada su ga sagradili Sveti car Konstatin i njegova majka Jelena. Neki ovo predanje uzimaju sa rezervom zbog činjenice da je dosta kasno napisano, već uzimaju ono da je manastir izgradio car Milutin krajem 13. i početkom 14. vijeka.

Tvrdoš je isto tako poznat i po činjenici da je u njemu zamonašen Sveti Vasilije Ostroški. Bilo je to u prvoj polovini 17. vijeka. Inače Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići desetak kilometara udaljenom od manastira, a danas se ispred njegove kuće nalazi i kapela. A zanimljivo je i spomenuti da je u Tvrdoš donijeta iz manastira Duži oktobra 1992. sveta ruka nepoznatog Svetitelja, najvjerovatnije Svete Kraljice Jelene, Milutinove i Dragutinove majke.

Kada govorimo o poznatim Trebinjcima, vjerovatno niti jedna osoba nije ostavila toliki trag na grad kao čuveni pjesnik Jovan Dučić.

Jovan Dučić statua Trebinje

A jeste li znali da je Hercegovačka Gračanica jedan od najposjećenijih vjerskih objekata u istočnoj Hercegovini? Ili da je izgrađena kao ispunjenje želje čuvenog srpskog pjesnika Jovana Dučića izražene u njegovom testamentu?

Trebinje je poznato i po svojoj prelijepoj rijeci Trebišnjici u kojoj se nalazi jedna neobična vrsta ribe imena gaovica i svima poznata, čovječija ribica.

Ako bismo trebali da kažemo koje drvo predstavlja simbol grada, bilo bi to bez dileme, drvo platana.

Platani ljetnja bašta Trebinje

U Trebinju je sniman film Emira Kusturice “Na mlječnom putu” sa Monikom Beluči, koja je tokom snimanja filma skoro pune dvije godine živjela u gradu. Postoji veliki broj priča od strane lokalaca koji su je viđali kako sjedi u bašti i ispija kafu sa drugim ljudima, te odlazi na pijacu da kupi voće i povrće.

A da li ste znali da je u Trebinju prema podacima Srpske autohtonističke istorijske škole, stolovalo čak pet srpskih kraljeva? Bili su to: Pavlimir – Ratnik  (926-942. – po Jovanu Deretiću), Tjecimir (942-962. po Deretiću), Prelimir (962-990. po Deretiću), Silvester (990-992. po Deretiću) i Tugimir (994-1000. po Deretiću).

I to bi bilo to što se tiče pojedinih zanimljivosti o Trebinju. Gradu, koji sam prvi put imao priliku da posjetim tek sa svojih 30 godina i u koji sam se momentalno zaljubio. Gotovo sve što sam vidio ovdje, ostavilo me je bez daha. Čini mi se i da bih nekada mogao živjeti ovdje.

Grad je zaista sadržajan. Misli čovjek kako ne može mnogo toga da stane u 30 000 duša jednog mjesta, ali onda dođe ovdje i shvati da ti ni nekoliko dana nije dovoljno da sve obiđeš, a da stalno ideš sa jednog mjesta na drugo. Toliko fantastičnih manastira, istorijskih objekata, ali i mjesta na kojima možeš da ćejfiš. A opet sve je tako blizu i lako se obilazi.

Klopa je isto fenomenalna. Taj hercegovački sir, pršut. Vina. Domaće voće i povrće. Džemovi hiljadu ukusa i mirisa i razno sušeno voće. Masline. Do prije neki dan nisam ni znao da neko u BiH pravi masline. Pitomo je isto jako. Mirno. Miriše pomalo i na najljepši miris, miris mora.

Mada, Trebinje ipak ima jednu manu.

Jednom kada ga posjetiš, uvijek ćeš željeti da mu se vratiš, jer teško koji drugi grad u Bosni i Hercegovini će te toliko dojmiti na prvu, kao divno Trebinje.

*Tekst je pisan u sklopu kampanje Jelen piva “Tvoj grad tvoja snaga”, sjajne incijative koja za cilj ima promovisanje turističkih potencijala naše lijepe zemlje.

https://www.riopricesaputovanja.com/

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar