50 Nijansi Pive

Ekskluzivno: U Banjaluci pronađen opštinski radnik koji nije iz Bosanskog Petrovca

Prije nekoliko dana u gradu na Vrbasu je kao bomba odjeknula vijest kako se po kuloarima šuška da u Gradskoj upravi postoji radnik koji nije rođen u Bosanskom Petrovcu. Tragom ove priče uputili smo se na lice mjesta da bismo se uvjerili u istinitost ovih navoda.

U prostorije Gradske uprave smo ušli oprezno, ne znajući kako će nas službenici Petrovčani dočekati, kako će reagovati kada im postavimo pitanje da li je istina da među njima postoji radnik koji nije „njihov“. Bili smo spremni na sve. Čim smo zakoračili, u vazduhu smo osjetili napetost, osjetili smo sumnjičave poglede, znali su zbog čega smo došli, ali mi smo bili odlučni u namjeri da jednom za svagda riješimo ovu misteriju.

Svi dokazi vodili su nas u zloglasnu sobu broj 16, iako smo se iskreno nadali da će ova avantura proći bez susreta s njom. Pokucali smo, ušli na prvi šalter i, kako dolikuje, zaobišli cijeli red da bi namrgođenu služebnicu između dva nalakirana nokta pitali, možemo li samo nešto pitati. Strogo nas je pogledala preko naočara, znala je zašto smo tu i samo je prstom pokazala na posljednji šalter. Znali smo da je to – to, više nije bilo povratka natrag. Nesigurnim koracima krenuli smo prema šalteru koji je bio zamagljen, obrastao paučinom, iza njega se jedva naziralo preplašeno lice, istraumirano od osuda sa kojima se svakodnevno susreće. Prema nama je u početku bio prilično distanciran, ali kada smo ga ubijedili da dolazimo u miru, bilo je lakše.

upava

Tihim glasom nam je rekao da se zove Luka Nesić i da je ROĐENI Banjalučin koji je, što je još veća enigma, posao dobio putem redovnog konkursa.

Komunicirao je otežano, kao da je već počeo zaboravljati naš jezik, jer kako je sam naglasio njemu se malo ljudi obraća, ispred njegovog šaltera nikad nema reda… I pored svih problema na koje nailazi, ispod guste brade nazirao se blagi osmijeh, u očima mu se vidio onaj naivni optimizam i nada da će i njega jednom gledati samo kao običnog šalterskog službenika.

Za kraj nam je reako da je ipak zadovoljan svojim životom, da mu je najvažnije da ima posao, da je plata redovna, ali isto tako da postoje dani krize kada jednostavno poželi da je rodom iz Bosanskog Petrovca.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar