50 Nijansi Pive

Pet utakmica koje ne bismo preživjeli bez Jelen piva!

Nikom ne moramo objašnjavati da su fudbal i Jelen pivo praktično sinonimi u rječniku navijača. To dvoje prirodno idu zajedno kao prst i nokat, kečap na pici, klen na varalicu ili starleta na lovu…

Nijedna utakmica prosto ne može da se zamisli bez hladnog Jelen piva i to je tako otkako se prva lopta u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu zakotrljala prije nekih stotinjak godina.

Uz čašu, flašu ili konzervu jednostavno je mnogo lakše podnijeti poraze svojih ljubimaca, koji imaju dvije lijeve, ali i proslaviti golove i pobjede omiljenog kluba, a posebno vlastitog nacionalnog tima.

Evropske reprezentacije su u ovom trenutku trebale da igraju EURO 2020, ali je nažalost zbog pandemije korona virusa takmičenje prolongirano za naredno ljeto.

Zato smo dok čekamo da se situacija vrati u normalu, odlučili da se prisjetimo utakmica naših nacionalnih timova (Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sloveniju, i Hrvatsku), koje ne samo da nismo mogli da gledamo bez onog “pivce za živce”, već je morala da pukne minimum gajba Jelena za duševni oporavak ili neopisivu sreću uz zavisnosti od rezultata.

Zbog prokletstva malih razlika, ali i doskorašnjeg zajedničkog života u bivšoj Jugoslaviji, posebno napete su one međusobne utakmice “naših”, od kojih smo izdvojili samo pet onih koje bez Jelena sigurno ne bismo preživjeli.

Srbija i Crna Gora – BiH 1:0 (1:0)

Vjerovatno jedna od najnapetijih utakmica u istoriji fudbala na ovim prostorima odigrana je na beogradskoj “Marakani” 12. oktobra 2005. godine. Tadašnjoj selekciji SCG trebala je pobjeda za siguran plasman na Mundijal u Njemačkoj, dok je trijumf izabranicima selektora Blaža Sliškovića garantovao nastup u baražu.

Naboj zbog mogućeg odlaska u Njemačku je baš bio veliki, što zbog tradicionalnog odlaska naših ljudi na arbajt, što i zbog haosa na tribinima gdje su topovski udari zvonili svima u ušima gotovo svih 90 minuta.

Pobjedu je izvojevao srpsko-crnogorski tim pogotkom Mateje Kežmana u 7. minutu za veliko slavlje…Međutim, plavi su u Njemačku otišli kao turisti pa su se tako brzo i vratili poslije ispadanja u grupnoj fazi nakon tri poraza. Najprije od Holandije (0:1), potom debakl protiv Argentine (0:6) i na kraju novi neuspjeh u sudaru sa Obalom Slonovače (2:3).

Jasno je od početka bilo da nisu Srbi i Crnogorci za arbajt, više su rođeni za neka direktorska mjesta, to im je nekako prirodnije. Osim toga, najbolji igrač tadašnje selekcije SCG bio je Nikola “Antena za 5G” Žigić, pomoću kojeg “svjetska vlada u sjeni” sad planira sve da nas čipuje. Nije lud da trči za loptom.

Da ne bude zabune, slično bi vjerovatno bilo i da su Bosanci otišli u Njemačku. Ni oni nisu od nekog posla, draži im je teferič u hladovini uz Jelen pivo, da se ne lažemo, ali je sigurno da se ne bi vratili baš odmah svojim kućama kao komšije. Jok bajo moj, oni bi pronašli način da završe njemačke papire preko daidže iz Zavidovića, potom da otvore kafanu “Menhetn” i onda angažuju buduće “Zvezde Granda”. Lagano cijede Jelen i čibuče, a lova samo kaplje.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Vladimir Loptašenko

Dodaj svoj komentar