50 Nijansi Pive

U Glamoču i Drvaru se održava kurs za Banjalučane: Kako postati uspješan u Banjaluci?

Prije nekoliko dana objavljeni su rezultati istraživanja koje je sprovedeno na području Banjaluke, a koji kažu da u gradu na Vrbasu ima najmanje Banjalučana te da su ih brojčano nadmašile pridošlice iz drugih gradova Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

U studiji se navodi da su ovi rezultati sasvim očekivani te da ljudi jednostavno odlaze tamo gdje im je bolje, a većina rođenih Banjalučana je prema tom istom istraživanju imigrirala prema Drvaru, Glamoču i Sanskom Mostu gdje ih sada ima najviše.

Banjalučani u Drvar i Glamoč odlaze uglavnom da bi pohađali kurs na kome treba da nauče kako da se što bolje nađu u rodnom gradu jer je to Drvarčanima i Glamočacima jednostavno urođeno. Jedan od predavača na kursu, Milutin Opravak kaže da je interesovanje za njegov kurs u posljednjih deset godina u stalnom porastu te da to ne treba nikoga da čudi.

-Glamočacima, Petrovčanima i Drvarčanima je upisano u genetskom kodu da moraju uspjeti u Banjaluci, to je nauka, a mi se sada trudimo da svoje znanje i vještine prenesemo i na rođene Banjalučane da se ne bi osjećali kao stranci u sopstvenom gradu. Oni kod nas provode od šest mjeseci do godine dana, nakon čega ih puštamo u njihovo prirodno okruženje. Prvih mjesec dana prilagodbe je obično teško, ali nakon toga sve dolazi na svoje.

Opravak kaže da većina Banjalučana koji se po povratku sa obuke počnu ponašati kao Glamočaci ili Drvarčani občno nađu bolji posao, brže se ožene ili udaju, te doživljavaju neobično poštovanje od strane komšija, poštovanje sa kojim se do tog trenutka nisu susretali.

Jedan od Banjalučana koji su završili ovu obuku kaže da se njegov život promijenio iz korijena otkako se vratio iiz Drvara gdje je proveo sedam mjeseci. Kaže da u početku nije bilo lako, ali je uspio položiti sve ispite i njegovi profesori tvrde da je sada spreman za život u Banjaluci. Ovaj mladić je za 50NP izjavio da se na ovu obuku odlučio nakon što pet godina po završetku fakulteta nije mogao pronaći posao u struci, a roditelji mu nisu dali da privremeno konobariše u nekom od popularnih gradskih kafića. Nakon što se vratio, sve je krenulo uzlaznom putanjom i on se osjeća preporođeno.

Iako su ove obuke postale normalne, mladić ipak nije htio da mu objavljujemo ime jer smatra da je ova tema u gradu na Vrbasu još uvijek tabu.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar