50 Nijansi Pive

5 razloga zašto ne treba da žalite što nema fudbala!

Ovo nije satirični već jedan ozbiljan tekst koji je nastao višedecenijskim praćenjem “najvažnije sporedne stvari na planeti”.  Ako neko misli drugačije, neka se vrati tamo odakle je i došao!

Fudbal je u reprezentativnom smislu “igra ‘11 na 11’ u kojoj na kraju uvijek pobjeđuju Nijemci, što je svojevremeno rekao legendarni napadač Engleske Geri Lineker.

Ali, kako stvari stoje u klupskom fudbalu? Da li su i među klubovima stvari predodređene unaprijed i da li se prije početka sezone sa velikom sigurnošću može prognozirati šampion?

BUNDESLIGA

Njemačko prvenstvo je jedno od najboljih u Evropi, ali i najdosadnijih jer uvijek pobijede Nijemci – tačnije minhenski Bajern, koji je već šestu godinu uzastopno osvojio “salataru”, ukupno 28. u klupskoj istoriji i niko ih ne može srušiti ni u skorijoj budućnosti.

Zato većini nije jasno, zašto su njemački stadioni uvijek puni, nebitno da li igraju Majnc protiv Frajburga ili Bajern protiv Borusije Dortmund, derbi poznat pod nazivom “Der Klasiker”?

Odgovor je po nama veoma jednostavan…

Zato što je Nijemcima fudbal jedini spas da izbace svoje frustracije i nezadovoljstvo katastrofalnim stanjem u njihovoj zemlji.

Izgubili su dva svjetska rata, opustošeni su i propali, postali su sirotinja napredne Evrope, pa im jedino fudbal predstavlja kakvu-takvu zanimaciju da ne skoče sa zgrade zbog dugova.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Vladimir Loptašenko

Dodaj svoj komentar