50 Nijansi Pive

PIVINO PERO Profesor Điđimilović: Za vrijeme izolacije naučio 3D štampanje, napravio štampač i odštampao sebi kafanu

ŠIPOVO, – Da čovjek koji ima jaku volju može sve, i da za njega ne postoje granice, pokazuje i nesvakidašnja priča iz jednog malog mjesta na jugo-zapadu Republike Srpske. Junak naše priče je Rade Klipa, drvosječa zaposlen u jednoj pilani u Šipovu. On je, kao i većina ljudi, u proteklih mjesec dana kod kuće u izolaciji, jer je pilana zatvorena zbog vanrednog stanja koje je Vlada proglasila usled širenja virusa COVID-19. Vrijeme je provodio obavljajući svakodnevne poslove oko kuće, a naveče gledajući TV, sve dok jedne večeri upravo na TV-u nije pogledao obrazovnu emisiju o 3D štampačima. U emisiji je detaljno opisan proces rada 3D štampača, i šta je sa njima sve moguće napraviti, a na kraju je voditelj u šaljivom tonu rekao kako u ovo vrijeme kad prodavnice ne rade, koristeći ovu tehnologiju, svako sebi može „odštampati“ ono što mu najviše nedostaje. I upravo ta rečenca je bila presudna za ovu priču. Radetu se upali sijalica iznad glave. Odštampaće sebi ono što mu najviše nedostaje – KAFANU!

Brzo se Rade dosjetio da u sobi ima kompjuter koji je kupio mlađem sinu kad je upisao srednju školu, a koji ovaj ne koristi jer se zaposlio u policiji. Odmah je krenuo tragati po internetu za on-line kursevima o 3D štampi, izradi štampača, i upotrebi istog. Nailazio je na mnoge probleme u radu, nejasnoće, nedoumice, ali višenedeljna apstinencija od kafane zbog ovog nesretnog vanrednog stanja, i želja za njom je bila jača. Sve je to prebrodio, formirao 3D štampač, i polako počeo proizvoditi dijelove za svoj „projekat“. Logično, najviše mu je trebalo vremena za šank, jer je htio da bude identičan onom iz kafane „Dinara“, Radetove druge kuće, i mjesta gdje svaki dan poslije posla svrati da se okrijepi nakon napornog radnog dana, a koja je na njegovu veliku žalost zatvorena kao i pilana, zbog pandemije ovog prokletog virusa.

Malo po malo, dio po dio, i kafana je bila gotova. Rade se sa širokim osmjehom često penjao na nezavršeni sprat svoje kuće gdje je smjestio kafanu, i bar na trenutak zamišljao da je u „Dinari“, koja je od početka bila inspiracija za izradu ove 3D avanture. Iako je bio sretan što u njemu dobro poznatom ambijentu može ponovo popiti hladno pivo, brzo je shvatio da mu nešto nedostaje. Bila je to duša „Dinare“ i osoba bez koje pivo nema isti ukus – konobarica Mira.

To je bio novi izazov, ali da ima istine u onoj narodnoj da „gladnom i napaljenom ništa nije daleko“ (a Boga mi ni teško), dokazuje i činjenica da se Rade ubrzo upustio u novu avanturu – osnovi robotike. I poslije nekog vremena sa druge strane šanka osvanuo je SUPER MAX 3001, koga Rade od milja pogađate zove Mira. Sledeće večeri je Rade već vidno pripijen u konferencijskom razgovoru preko interneta sa ostalim drugarima iz kafane, koje gleda na monitorima postavljenim duž šanka, priznao da iako ova nova „Mira“ donosi pivo brže od one iz „Dinare“, ona stara mu je, kako kaže, bolje pasala u krilu. Ali za sada ne planira da je mijenja, jer već drugu veče zaredom kad Radetova žena nazove kafanu da vidi je li ovaj tamo, SUPER MAX 3001 uredno kaže da danas nije ni svraćao.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar