50 Nijansi Pive

ČUDO U BORIKU: Pronađeni ostaci prvog čove!

Nedavne vijesti, vezane za otkriće ostataka najstarijeg čovjeka, tj. čovjekovog pretka u Evropi, uzburkale su svjetsku naučnu javnost. Neki stručnjaci smatraju da je srušen mit o Africi kao „kolijevci civilizacije“ i da je potrebno redefinisati osnovne postulate o porijeklu čovjeka.

Međutim, vijest koja dolazi iz banjalučkog naselja Borik je možda i značajnija od ove.

Smatra se da je „Čova“, inače autohtona banjalučka podvrsta homo sapiensa, naselio ove krajeve tek početkom ovog milenijuma. Ipak, ono što su arheolozi pronašli na igralištu iza „Fruktone“ dokazuje da su te tvrdnje i te kako pogrešne.

„Nema sumnje da ovo mijenja stvari iz korijena. Mi smo oduvijek mislili da je Čova naselio ove krajeve nedavno. Međutim, nakon što smo karbonskom metodom datiranja utvrdili da su ovi predmeti stari više od 1200 godina, došli smo do zaključka da je Čova u Banjaluku morao stići još u VII vijeku, zajedno sa starim Slovenima“, kratko je za 50nijansipive.com prokomentarisala arheolog Mirna Kopača.

Upaljač iskrzan od otvaranja piva, pametni telefon sa razbijenim ekranom, pakovanje 100s rizli, ključevi sa otvaračem na privjesku, kačket, „borčev“ duks sa kapuljačom i prazna flaša Nektar piva od 2l – to su artefakti koji su iskopani i koji će poslužiti naučnicima da utvrde da li je Čova zaista toliko dugo u Banjaluci.

Arheolog Čedo Ašović smatra da će se ovo otkriće pokrenuti „domino efekat“.

„Pazite, ovo je ogromna stvar. Ako se naše sumnje ispostave tačnim, moraćemo da preispitamo sve što znamo o Čovi kao osnovnoj jedinici banjalučkog društva. Moraćemo da preispitamo i njegovu međuzavisnost sa Burazom, Bracikom, Braćalom, Kraljem, Tatom, Legendom, Gendolom, Starcem, Halfom, Momkom, Druže-om, i ostalim banjalučkim autohtonim bićima. Velike stvari su ispred nas.“

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar