50 Nijansi Pive

Razlike u vaspitavanju djece na Balkanu i ostatku svijeta

Životne navike, vjerovanja, običaji i sam način života ljudi na Balkanu se dobro razlikuje od nekih naprednijih zemlaja Njemčke, Engleske ili Amerike iako mi volimo vjerovati da to nije baš tako. Mi smo pokušali opisati razlike koje se tiču nekih bitnijih životnih faza.

Porođaj

Kod nas je običaj da žene 40 dana nakon porođaja ne izlaze iz kuće, ne peru kosu i po mogućnosti se ne tuširaju. “Ne valja se”, iako još uvijek niko nikad nije dao suvislo objašnjenje zašto je to tako. Bebu po pravilu ne bi trebalo iznositi iz kuće isti taj period, a ako se baš mora onda treba staviti bebi crveni konac oko ruke “da je neko ne urekne”. U svijetu pak žene staju na noge par dana nakon poroda, s bebama starim mjesec dana putuju avionom i ponašaju se, štobsereklo, normalno. Ali mi mislimo da njihove bebe nisu kao naše i da je to glavni i osnovni problem. To je drugo. Muškarci na zapadu prisustvuju porođaju svoje djece, kod nas se pate u kafani dok se žena porađa.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar