50 Nijansi Pive

Privatnici u BiH uvode 12-časovno radno vrijeme!

Po uzoru na pojedine skandinavske zemlje koji su zaposlenima skratili radno vrijeme i privatnici u BiH najavljuju korekcije u vremenu boravka svojih radnika na poslu.

Tako se od 1. marta ove godine uvodi novi režim rada u kom će radno vrijeme biti produženo sa osam na 12 sati. Kao izgovor za ovu mjeru privatnici navode da mi nismo tako bogata i razvijena zemlja kao Švedska ili Japan, pa da tek tako rasteretimo radnike i skraćujemo im radni dan.

Vlasnik jedne građevinske firme i predsjednik udruženja privatnika Trivo Derikoža kaže da neko mora i da radi, a ne samo da planira kako će pobjeći u Njemačku.

„Meni svaki dan po jedan radnik ode u Njemačku i kako ne bih morao zapošljavati nove ljude ja sam odlučio da im produžim radno vrijeme. Razmišljam čak da im ubacim krevete kako ne bi morali da idu kući i gube vrijeme na putovanje do posla. Siguran sam da će tako radnici biti odmorniji, manje pod stresom i da će još više cijeniti svoje radno mjesto“, rekao nam je Trivo.

On kaže da će radnici naravno primati istu platu kao i ranije i podsjeća na mudru izreku da je rad stvorio čovjeka. Smatra da bi osim dužeg radnog vremena i duža radna sedmica dodatno motivisala zaposlene koji bi se bolje fokusirali na posao.

„Ako vidimo da ova odluka ima efekta povećaćemo radnu sedmicu na 8 ili 9 radnih dana. Ako treba ukinućemo vikende i godišnje odmore, jer naši radnici ionako nemaju kuda da idu sa 500 maraka plate“, zaključuje Derikoža.

Kako saznajemo, ovu odluku su već podržali vlasnici velikih privatnih kompanija u Bangladešu, Vijetnamu i Somaliji i najavili da će prepisati ovu uspješnu prasku u svojim zemljama.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Lelemud Palamudović

Dodaj svoj komentar