50 Nijansi Pive

U Glamočanima propala kafana nakon što su je renovirali!

Iako javnost do sada nije bila upoznata sa time, u banjalučkom naselju Glamočani već peti dan zaredom traje protest.

„Masovni protest“, kako ga opisuju organizatori, održava se ispred ugostiteljskog objekta „Kod Želje“, a u njemu učestvuje 13 osoba, stalnih gostiju ovog lokala. Povod za to je, kako su rekli za 50 nijansi pive, odluka vlasnika Mitra Popivode da objekat – renovira.

– Ja sam kod Želje bio, dakle, pio svakog dana  unazad 32 godine, otkad je ova kafana otvorena. I ništa njojzi ne fali. Ono, jest’, bio je problem što je plafon prokišnjavao i to kapalo u pivo, pa ga razblaži, al’ to je odnedavno, nema ni šest godina, i meni ni to ne smeta. Šta ću ja sad, kuda ću, nigdje nisam pristao… Šta sam dočekao, da me iz rođene kuće, porodici tjeraju – kroz suze je izustio penzioner Neđo Mučibaba.

Jovica Sigurica, poluprofesionalni kladioničar, kaže da je duže od decenije prilagođavao svoju stolicu sebi, a i danas pamti priču iza svake fleke na stolnjaku njegovog stola u ćošku pokraj WC-a. Planovi vlasnika da kafanu „Kod Želje“ pretvori u konceptualni za njega su, poručuje, nedopustivi.

– Ja sam bio prvi koji bi mu skočio upomoć kad se WC zaštopa i izlije, a on sad hoće neke vodokotliće na taster i sapune sa lavandom da uvede, neku infekciju da navučemo, božemetipomozi. Kaže da će skinuti poster Sneki sa zida, izbaciti tranzistor, ubaciti nekakve separeje, tabureje. Ja mu i ovako, preko vas, poručujem: Mitre, neće ti to proći! Mi smo u ovu kafanu uložili dušu svoju, njoj više od toga ne treba! – kazao je Jovica, uz povike podrške okupljenih.

Protestanti se okupljaju svakog dana u sedam ujutru i razilaze tek u sumrak. Ističu da njihov protest postaje sve masovniji, jer im se juče pridružila i konobarica Rada, koja je stupila u štrajk glađu.

– Meni je već rečeno da ću dobiti cipele da nosim umjesto borosana, da ću morati prilaziti mušterijama kad sjednu, da neću smjeti gledati seriju na poslu. Sramota me i reći, ali čak mi je pomenuto i da ću brkove morati da depiliram! Ovo je nekad bila časna kuća, i ja ću se za svoju i njenu čast boriti do samog kraja – prkosno je poručila Rada, koja je ranije tokom dana kuvalom za kafu napala radnike i spriječila unošenje espresso aparata u opkoljeni lokal.

Situacija ispred kafane „Kod Želje“,  tako postaje sve napetija. Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka poručili su da prate razvoj događaja i spremni su da reaguju ukoliko za time bude potrebe.

Sa druge strane, posjetilac obližnje kladionice, koji se predstavio kao Nikša Glamočić i odbio da ličnom kartom dokaže kako ima 18 godina, pozvao je sve da na Facebook stave objavu podrške protestantima uz hešteg #KafanaToSmoMi .

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar