50 Nijansi Pive

NOVO OTKRIĆE: Plug Kraljevića Marka u rijeci Ribnik!

Nakon što je otkriven mač kralja Artura u Vrbasu, danas j u rijeci Ribnik pronađen plug Kraljevića Marka. Prema narodnom kazivanju, a i prema zapisima koji su pohranjeni u muzeju u Šipovu, Marko, nakon što je uzorao sve drumove u Srbiji krenuo je prema Krajini. Priča se da čim je krenuo od Banjaluke prema Manjači  htio odustati, jer je nailazio na uzoranije drumove nego što li ih je sam orao, ali ga put, da kažem, drum ipak vodi do Ključa i Ribnika. Prema narodnom vjerovanju i pjesmi ipak je popizdio kada je od Ribnika krenuo prvo za Vrbljane , a potom i za Crkveno gdje je nailazio na ogromne kratere na putevima, pardon drumovima.

Tada Marko za Vrbljane krenu

At mu Šarac krenu ka Crkvenu

Na svakom drumu rupe i po metar

Ovdje kao da je oro sveti Petar

Otkačio Marko plug sa svoga ata

Jedva njega izvadi iz blata

Pa ga baca preko Šiše gore

On odleti u Ribničko more

Tada je valjda sreo neku konjicu Turske vojske, oteo im neko zlato, pola ostavio staroj majci, a on otišao u Njemačku i otvorio kliniku Švarcvald koja i danas upošljava veliki broj naših doktora i sestara.

Plug je autentičan i ima inicijale MK, jer ga je dobio za rođendan od Muse Kesedžije.

I danas se možemo uvjeriti kada vidimo rupe od Banjaluke pa do Ključa i Crkvena da je Markov duh još prisutan što se oranja tiče, zato se valjda i kaže, ne budali Kraljeviću Marko.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Vozač avtobusa za Šipovo

Dodaj svoj komentar