50 Nijansi Pive

Mlijeko od ovse trenutno najisplativiji biznis u BiH!

Sve popularnije ovseno mlijeko, što zbog dobrobiti za organizam, što zbog popularnosti na Instagramu i Facebook-u, nagnalo je stanovnike Bosne i Hercegovine za ulazak u ovaj segment proizvodnje.

Naime, veliki je broj uzgajivača krava i koza koji su svoju stoku prodali i kupili ovse, jer cijena njihovog mlijeka dostiže i 6 KM za litar. Još kada uzmemo u obzir da BiH sama po sebi ima najbolje prirodne uslove za uzgoj ovasa, preusmjeravanje na ovu proizvodnju ni ne čudi.

„Već godinama uzgajam krave i prodajem njihovo mlijeko nekima od najpoznatijih trgovačkih lanaca, ali kada sam slučajno u prodavnici vidio cijenu ovsenog mlijeka, odmah sam istražio šta su to ovse, prodao krave, kupio krdo ovasa i prebacio se u ovaj biznis. Trenutno uvodim treću smjenu, jer je potražnja za mlijekom od ovse svakim danom sve veća i veća.“ rekao je za naš portal uzgajivač ovasa Mirko Zelenahrana.

Ovse izgledaju jako slično klasičnim ovcama, koje viđamo kraj puta, ali imaju jednu veoma bitnu karakteristiku koja ih odvaja od obične ovce. Naime, ovse imaju zlatne rogove i jedu kašikom i viljuškom, a ukoliko ne izvještavate o njihovoj ishrani na društvenim mrežama, vrlo lako padnu u depresiju i prestanu sa davanjem mlijeka. Dakle, ovse su vam nešto kao bogate, počešljane, ovce.

Mlijeko od ovse možete kupiti u svim većim marketima, kao i prodavnicama zdrave hrane, a uticaj na svoje zdravlje ćete vidjeti odmah. Zahvaljujući svom bogatom sastavu, mlijeko od ovse reguliše holesterol, jača imunitet i povećava broj pratilaca na društvenim mrežama.

Male ovse možete nabaviti  kod svih ozbiljnijih uzgajivača u bogatijim selima.

Piše: Naš vjerni saradnik, neotkriveni talenat

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar