50 Nijansi Pive

PIVINO PERO Duško Milošević: Pušači pokrenuli inicijativu: Zabraniti nepušačima ulaz u pušački dio kafića

Danas je gradsko udruženje pušača i drugih ugroženih socijalnih manjina „Odžak“ pokrenulo inicijativu da se nepušačima zabrani ulaz u dijelove kafića predviđen za pušače. Kao razloge ovakvog koraka navode to da nepušači zauzimaju njihova, ionako skučena mjesta, te ih sputavaju u zadovoljavanju svojih fizioloških potreba.

Predsjednik ovog udruženja Žarko Cigarović istakao je brojne poteškoće sa kojima se pušači posljednjih godina susreću:

„Najprije su nas izolovali od društva i udarili nas po novčaniku, kao da su cigarete neki luksuz, a ne prirodna ljudska potreba. Cijelo društvo dovelo nas je na rub egzistencije i broj registrovanih pušača spao je na 70% ukupne populacije. Potom su nam zabranili da sjedimo u bilo kom dijelu ugostiteljskih objekata, a u neke uopšte ne smijemo ući. Mi smo se s tim pomirili, i prihvatili smo te rigorozne mjere, iako ne mogu a da ne prokomentarišem da u XXI vijeku, kad svi dobijaju svoja prava, samo su pušači proganjani i omalovažavani. Ali povrh svega čak su i nepušači počeli bahato da se ponašaju prema nama. Dolaze u naše dijelove, zauzimaju nam mjesto, i još nam prigovaraju kako im smeta dim. Uglavnom se služe istom taktikom: njih jedno ili dvoje uvuku se u društvo pušača, izlaze s njima i sjedaju na stranu na koju ide dim da bi mogli da se žale i mlataraju rukama i, što je svakom pušači najtraumatičnije, papiriće od šećera, pa čak i žvake, ubacuju u pepeljare, dok najbahatiji među njima u pepeljare ubacuju i papirne maramice.“

Kako navode, tražiće da se zakonom reguliše status pušača u kafićima, i da se osiguraju njihova prava. Predložiće idejni nacrt po kom bi svako koga primijete da sjedi u dijelu kafića predviđenom za pušače duže od 10 minuta, a da nije zapalio cigaretu, bio prinuđen da se prebaci u nepušački dio, ili napusti objekat, dok bi se, po tom nacrtu, ubacivanje u pepeljaru svega što nije pepeo (ili opušak), kažnjavalo novčanom kaznom.

Predsjednok udruženja „Odžak“ istakao je da će početi sa peticijom, ali da će, u slučaju da druga strana odbije dijalog, biti spreman organizovati i protest.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar