50 Nijansi Pive

PIVINO PERO Danijel Mihić: 50NP istražuje: Ima li života nakon otplaćenog kredita?

Svježe, postdejtonske godine, karakterisale su, između ostalog i pojavu masovnih podizanja stambenih, dvodecenijskih kredita. Po pravilima bioloških zakona, posljednjih nekoliko godina svjedočimo i pojavi prvih veterana koji su izašli iz stambenih kredita.

Da izlazak iz poludoživotnih kredita i nije tako sjajan koliko se „na prvu“ mašta, dokazuje sve veći broj dijagnostifikovanih, postkreditnih depresija. Naime, lica koja su uspješno otplatila stambene kredite teško se privikavaju na novi život bez mjesečnih glavolomnih akrobacija kako spojiti „od prvog do prvog“ te sve češće posežu za opijatima, sveznajućim blogerima pa čak i jutjub motivatorima.

Takođe, osobe koje su kreditno vasposobljene, naglo shvataju da imaju familiju, komšije, kolege i kumove, te mnogi od njih biraju bijeg u laž kako su vršili dugogodišnje reprograme samo da ih neko ne bi zaskočio da im bude žirant i da bi dobili još koji mjesec spokojstva.

Za potrebe osoba sa P-K-Depresijom pokrenuto je i Udruženje građana „Pozitivna nula“ čiji predstavnik Zdravko Besparica želi da pruži punu podršku osobama koji tek izlaze iz kredita u normalan život nekakve, srednje klase.

„U našem Udruženju klijentima omogućavamo ubrzanu rehabilitaciju u smislu edukacije kako je more slano i kako je na planinama hladno, šta su praznici, šta je štedna knjižica, šta je pasoš, viza i slično, te kako proći kurs samoodbrane od potencijalnih podizača kredita koji bi im učinili tu čast da im budu žiranti“ kaže nam Zdravko i dodaje: „Proces ozdravljenja je složen, dug i neizvjestan. Ne kaže se uzalud – ‘jednom u kreditu, zauvijek u kreditu’.  Većina teških uživalaca kreditnog otplaćivanja mora ostatu u bar nekoj iluziji kredita, te tako i mi nudimo usluge po promotivnim mjesečnim ratama od 4,99% (od ukupnih neto primanja) za one koji su u kreditu bili preko 20 godina, 8,99% za one od 10-20 godine i  12,99% za one ispod deset godina. Uspjeh je polovičan ali fokusiramo se na tu srećniju polovinu, ona beznadežnija polovina doživotno recidivira i uzima bar parfeme i obuću na rate, sve do penzionerskog kredita za mjerače pritiska i iscjeljiteljske zvukove/talase i kapi protiv proširenih vena sa Top šop-a“.

50NP je i obavila razgovor sa nekoliko tek preboljenih kreditaša, koji su razumljivo odbili da ih na bilo koji način snimimo i legitimišemo. Kažu tek sada kukaju i tek sada ništa nigdje nemaju a svakih dvadesetak minuta se dodiruju za novčanik koji više nije prazan.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar