50 Nijansi Pive

Buksi: Logoped pao u komu nakon odslušane pjesme Jala Brata i Bube Corelija

Neobičan slučaj desio se na klinici za traumatologiu kliničko-bolničkog centra u Banja Luci, kada je prije nekoliko dana primljen pacijent bez svijesti i znakova života. Doktori su brzo odreagovali i hospitalizovali unesrećenog pokušavajući da mu uspostave rad vitalnih funkcijia i daju tačnu dijagnozu. Ubrzo su ustanovili da je pacijent u komi, i da će ga pod aparatima neko vrijeme morati održavati u takvom stanju, i pod budnim nadzorom pratiti dalji razvoj situacije.

Možda bi ovaj slučaj ostao jedan od najvećih misterija u svijetu medicine da sudbina nije umješala svoje prste i treći dan od prijema gore navedenog pacijenta poslala higijeničarku Zorku na odjel traumatologije da očisti nekoliko bolničkih soba, gdje je ona u jednoj od njih prepoznala svog prvog komšiju, kako priključen na aparate leži nepomičan u krevetu. Kako je ubrzo uslijedila i vizita, Zorka se nije ustručavala da dežurnom doktoru na odjelu koji je obilazio pacijente dobaci da je to njen komšija, logoped po struci, tih i miran čovjek, koji se uvijek uredno javi u liftu ili stubištu zgrade, zavisno od toga gdje bi se sreli. Dežurni doktor, i dalje pod ustiskom misterije koja koja je pratila prijem ovog pacijenta, čuvši Zorkinu priču odluči da je zamoli da mu ispriča što više detalja o svom komšiji, te da se pokuša sjetiti bilo čega karakterističnog što se dešavalo u njenoj zgradi prije tri dana, u vrijeme kada je unesrećeni čovjek primljen na kliniku. Zorka se malo zamisli, blago se počeša po bradi, i poče detaljno pričati. Taj dan, kao i obično kad nije na poslu, sjedila je na stolici pored prozora i gledala prema dvorištu zgrade, gdje je mala komšinica sa trećeg sprata bila na klupi sa nepoznatim momkom. I dok su se njih dvoje cerekali povremeno približavajući glave jedno drugom, Zorka se nagela na prozor pokušavajući da čuje šta je tema razgovora ovo dvoje mladih ljudi, te da li će na kraju naći „zajednički jezik“. U tom trenutku, iz stana do njenog, gdje inače živi unesrećeni komšija, počela je da dopire glasna buka pomješana sa muzikom, što nije uobičajeno za njenog tihoh i mirnog komšiju. Usmjerivši pažnju na muziku iz komšijinog stana Zorka je jasno prepoznala pjesmu „Jala Brata“ i „Bube Corelija“, čiji rad ona prati već duže vrijeme, može se slobodno reći od njihovih početaka, pa sve do ovog zadnjeg hita sa onom pjevačicom što ima pornić. Kako je Zorka znala da je ova muzika danas jako popularna, iako joj je to smetalo da čuje šta se priča na klupi u dvorištu, nije se puno obazirala na to što komšijia glasno sluša njihove pjesme, pomislivši da je i on postao jedan od fanova ovog popularnog dvojca.

Slušajući Zorkinu priču, doktor se na kratko zamisli, iznenada se lupi dlanom po čelu i brzo izjuri iz bolničke sobe. Nije časio ni časa, odmah je zvao svog cimera iz studentskih dana dok je studirao medicinu u Beogradu, za koga je znao da mu je tetka Danka Novović, čuvena radio-televizijska spikerka. I već sledeći dan Danka je bila tu, u Banja Luci, sa svojim papirima. Sjela je pored unesrećenog pacijenta i počela je da čita vijesti. Svi na odjelu su se čudili, higijeničarka Zorka se krstila i lijevom i desom rukom misleći da je doktor poludio, ali već kod vijesti iz svijeta pacijent je počeo da daje znakove života, pomaknuvši palac na lijevoj nozi. Doktor to primjeti, te tiho šapnu Danki da nastavi. Prodornim glasom, sa savršenom dikcijom i pravilnim akcentima na svim pročitanim riječima, Danka je tek na vremenskoj prognozi za šire područje Evrope uspjela da probudi pacijenta iz duboke kome, što izazva opšte oduševljene svih prisutnih u sobi, a higijeničarka Zorka ponovo poče da se krsti sada samo desnom rukom, dok se istovremeno lijevom štipala za obraz.

Kad je malo došao sebi, pacijent ispriča da je taj dan kao i obično televizor u njegovom domu bio uključen dok je on prelistavao dnevne novine. Slučaj je htio da je ostao na kanalu koji emituje muzičke spotove novije produkcije, i da je sve bilo u redu dok se na ekranu nije pojavio njemu nepoznati dvojac sa gustim crnim bradama, koji su počeli da ispuštaju neke čudne zvukove. Obzirom je pacijent logoped po struci, i već osamnaest godina radi sa slučajevima koji imaju najteže oblike poremećaja u govoru, profesionalna deformacija i njegova urođena radoznalost natjerali su ga da pojača zvuk na televizoru kako bi pokušao bolje razumjeti tekst pjesme koja se trenutno emitovala. Kako je pjesma odmicala počeo je osjećati prve vrtoglavice. Bez puno uspjeha u prepoznavanju teksta odluči da nastavi da sluša nakon čeka su se počele javljati i mučnine, a poslije drugog refrena se više ničega ne sjeća.

Iscrpljen i blijed ipak je smogao snage da zahvali doktoru i Danki što su mu spasili život, ponavljajući kako je trebao poslušati savjet mlađeg kolege koji mu od ranije predlaže da upiše doškolovavanje na „Grand“ univerzitetu, nastavni program „Govor novih generacija“, smjer „apdejt“.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dodaj svoj komentar