50 Nijansi Pive

Radnici najavljuju štrajk ako 1. maj ne bude sunčan dan!

Međunarodni praznik rada je datum koji se proslavlja u čast stotina hiljada radnika koji su 1. maja 1886. godine izašli na ulice Čikaga tražeći svoja prava.

Dok na ovaj dan radnička klasa širom svijeta izlazi na ulice tražeći bolje uslove rada, svakog 1. maja radnici sa naših prostora se pitaju da li će padati kiša i tako im upropastiti prvomajski uranak. Po svemu sudeći ove godine stvari su se promijenile, jer iz sindikata radnika najavljuju prvomajski štrajk ukoliko se ne ispuni jedan jedini uslov koji zahtjevaju.

„Mi ne možemo prihvatiti da se praznik rada ne provodi na otvorenom uz roštilj, društvo i pjesmu. Spremni smo masovno izaći na ulice i tražiti svoja prava na lijepo vrijeme, jer već godinama trpimo da kiša pokvari prvomajski roštilj. Ne zanima nas ko je odgovoran za to, meteorolozi, država ili viša sila, samo tražimo ono što nam pripada, a to je sunčan dan“, ističu u sindikatu.

Oni stahuju da će za 1. maj ove godine, ali i produženi vikend koji će uslijediti, vrijeme biti nestabilno te da su mogući pljuskovi i kiša u cijeloj zemlji. Ističu da uz zagarantovana radnička prava koja predviđaju 8 sati rada dnevno, pola sata pauze, pravo na bolovanje i godišnji odmor, traže da se u Ustav uvede i obavezno lijepo vrijeme za 1. maj.

„Ne interesuje nas kako će to izvesti. Neka gađaju protivgradnim raketama, ili kupe tajni ruski sistem kojim je Putin namjestio da na Svjetskom prventstvu u fudbalu mjesec dana ne padne ni kap kiše. Mi samo želimo da obilježimo sjećanje na žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća prava radnika i uživamo u ćevapima, kobasicama i ražnjićima“, navode oni.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Svjedok Sapatnik

Dodaj svoj komentar