50 Nijansi Pive

Tijelo rođenog Banjalučanina odbilo donirani bubreg izbjeglice!

Prilikom jučerašnje transplantacije bubrega na UKC RS u Banjaluci tijelo 30-godišnjeg pacijenta je odbilo da primi donirani organ. Kako saznajemo riječ je rođenom Banjalučaninu kojem je bubreg donirao komšija koji je sredinom 90-tih godina izbjegao iz Ključa.

Pacijenta je operisao dr Slobodan Savić, vrhunski abdominalni hirurg iz Beograda koji kaže da je tijelo najvjerovatnije prepoznalo da organ nije odgovarajući, jer ne dolazi od rođenog Banjalučanina.

„Organi doseljenika i izbjeglica očigledno nisu kompatibilni sa DNK-om banjalučkih starosjedilaca. Ovo je već peti put da se istom pacijentu pokušava presaditi bubreg, ali je njegovo tijelo svaki put odbilo organ ili je on otkazo odmah nakon operacije. Prethodni donori organa bili su iz Glamoča, Drvara, Petrovca i Sanskog Mosta“, izjavio je on.

Inače, pacijent Aleksandar Šeranić je rođen u samom centru grada, predstavlja 7. generaciju Banjalučanina, a njegov čukendeda je bio prvi direktor Fabrike duvana u gradu na Vrbasu.

„Ne smijemo više rizikovati i pokušavati presađivati neodgovarajuće organe u drevne stanovnike Banje Luke. Mi ćemo sada morati da sačekamo na organ autohtonog Banjalučanina što će potrajti, jer ih je svega nekoliko ostalo u gradu“, zaključuje dr Savić.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Svjedok Sapatnik

Dodaj svoj komentar