50 Nijansi Pive

Banjalučanin se predozirao vitaminom D!

Zbog predoziranja vitaminom D kao posljedicu pretjeranog izlaganja na suncu u bašti kafića juče je u Banjaluci hospitalizovan mladić.

Iz Hitne pomoći su saopštili da je 22-godišnji M.D. usljed svakodnevnog sjedenja na otovorenom bio izložen enormnoj količini sunčevih zraka te da je njegov organizam stvorio zamalo fatalne količine vitamina D.

Ljekari upozoravaju da Banjalučani imaju povećan rizik od stvarnja viška vitamina D u organizmu jer su svjetski rekorderi po količini ispijenih kafa u baštama kafića. Ističu da je potrebno je da se na vrijeme prepozna opasnost od predoziranja i reaguje na vrijeme.

„Ponašanje stanovnika Banjaluke može da dovede do viška preporučenog dnevnog unosa vitamina D i ugrozi im život. Prvi simptomi su blaga bezvoljnost, povećana potreba za ispijanjem kafe, nakon čega slijedi opšta ljenost, slabost i nervoza. Ovo stanje može dovesti do tzv. „Banjalučkog sindroma“, a riječ je o opasnoj bolesti koje je praćeno jakom sunčanicom i groznicom. Kao posljednja faza bolesti pacijent počinje da u bunilu nekontrolisano ponavlja da je rođeni Banjalučanin i da su izbjeglice krive za sve“, navode oni.

Liječenje se sastoji od potpunog prestanka izlaganja sunca i postepenog izbacivanja vitamina D iz ishrane. Tako se osim pridržavanja striktne dijete pacijentima zabranjuje višečasovno sjedenje u sunčanim baštama lokala.

„Preporučuju da se vrijeme provedeno na suncu postepeno smanjuje kako bi se na kraju svelo na maksimum jedan sat dnevno. Kako bi se izbjegla opasnost od oboljevanja pacijentu se može ukinuti džeparac za kafu ili pronaći neki pravi posao. U zatvorenom radnom mjestu će biti zaštićen od štetnog uticaja sunca i na taj način smanjiti rizik od dobijanja „Banjalučkog sindroma“, zaključili su oni.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Svjedok Sapatnik

Dodaj svoj komentar