50 Nijansi Pive

Državni posao će se prenositi s koljena na koljeno!

Nakon što su mediji otkrili da klanovi rođaka vladaju u državnim firmama ova dugoogodišnja praksa zapošljavanja će i biti zakonski definisana. Tako se prema novom „Zakonu o udomljavanju familije“ predviđa da se državni poslovi mogu prenositi s koljena na koljeno. Na ovaj način direktori i drugi rukovodioci će bez ikakve osude javnosti moći zaposliti sve svoje potomke.

Jedan penzionisani državni službenik nedavno je u testamentu, pored dvije kuće i tri stana na bližu i dalju rodbinu prepisao i sve poslove u Fondu u kojem je radio.

„Svoj šefovski posao i posao supruge prepisao sam na sina i ćerku. Unuke sam obezbijedio mjestom portparola i savjetnika. Nisam zaboravio ni snahe, sestriće i nećake koje sam uglavio u upravne odbore. Čak sam i daljim rođacima, zemljacima i komšijama sredio dobro plaćene poslove u državnim firmama koje vode moje stranačke kolege“, rekao nam je on.

Njegova supruga ne vidi ništa sporno jer smatra da će njena ćerka najbolje obavljati posao koji je ona radila 35 godina. Ističe da njen firma funkcioniše kao jedna velika porodica što ima svoje prednosti jer npr. ne postoje ljubavne veze na poslu između zapolenih kako su svi nekome neki rod.

Psiholog, Nenad Nenadović kaže da je rođačko zapošljavanje postalo jedan od bh. brendova po kom smo poznaati širom svijeta.

„Proteklih godina nepotizam je dostigao vrhunac, a popularno je postalo zbrinjavanje porodica po principu „ja tebi, ti meni“. Naime, funkcioneri firme A bi svoje potomke zapošljavali u firmi B, dok bi rukovodioci firme B svoje rođake uvalili na pozicije u firmi A.

Kako saznajemo direktorska djeca će imati posebnu privelegiju pa neće morati dolaziti uopšte dan na posao, ali će im svakog mjeseca na račun uredno lijegati plata od nekoliko hiljada maraka.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Svjedok Sapatnik

Dodaj svoj komentar