50 Nijansi Pive

Ekskluzivna ispovijest migranata pronađenih u Laktašima: Došli smo ovdje jer smo čuli da se dobro živi!

Početak ove sedmice obilježila je vijest da je policija u blizini Laktaša pronašla šest migranata, pakistanskog i avganistanskog porijekla. Sva šestorica su promijenili migracionu rutu i umjesto u razvijene zemlje Zapadne Evrope odlučili da ostanu u Republici Srpskoj. Na to ih je naveo politički talk show, a samo za redakciju 50 NP, koja je juče uspjela da stupi u kontakt sa njima, dali su ekskluzivan intervju.

„Krenuli smo prije nekoliko dana sa Bliskog istoka put EU u potrazi za boljim životom. Bili smo sakriveni u kamionu među turskom robom, a vozaču smo platili po 1000 dolara da nas ilegalno prebaci do Slovenije, odakle bismo se uputili dalje u Njemačku“, započinje svoju ispovijest 25-godišnji Pakistanac.

Kako kaže, u jednom momentu, dok su prelazili preko nepoznate teritorije, vozač kamiona je stao da bi otišao u WC u jednu seosku kafanu. Kako u kafani nikog nije bilo, a konobar je spavao za šankom, odlučili su i da oni obave nuždu, a zatim i sjednu za jedan sto da se malo odmore. Potom su upalili TV i primjetili da se na programu emituje emisija u kojoj su gostovali neki političari.

On ističe da su, kako nisu ništa razumjeli, zamolili vozača Turčina koji pomalo poznaje srpski jezik, da im prevede o čemu oni pričaju, jer se činilo da vode jako zanimljivu diskusiju.

„Jedan malo krupniji gospodin je rekao da je ovo najbolje mjesto na svijetu za život i da se za razliku od Evrope i Amerike, u kojima se moraju raditi po dva posla, ovdje odlično zarađuje i može sasvim lijepo živjeti. Posebno je naglaslio da ko god želi posao ili kredit, može da ga dobije odmah, a da su naročito profitabilni poslovi sa jabukama“, navodi ovaj Pakistanac.

Njegov kolega iz kamiona, koji je put boljeg života krenuo iz dalekog Avganistana nastavlja njihovu priču.

„Jedan gospodin, malo nižeg rasta, potom je preuzeo riječ i ustvrdio da je nezaposlenost ovdje na rekordno niskom nivou i da se vaša država intenzivno razvija u posljednjih nekoliko godina. Još je napomenuo i to da nemate nikakvih problema da se u svakom momentu zadužite i dobijete kredit od nekoliko milijardi dolara“, rekao je on.

Kada smo na kraju čuli od jedne plave žene, koja je mnogo brzo govorila, da je ovdje produžen životni vijek građana za nekoliko godina, istog momenta smo vozaču rekli da nastavi put dalje bez nas i da nas ostavi u tom mjestu, za koje se na kraju ispostavilo da se zove Laktaši, te da se nalazi nedaleko od Banjaluke.

Ipak, na njhovu žalost u tom momentu su naišli policajajci, kojima su se učinili sumnjivima, te ih uhapsili, jer kod sebe nisu imali nikakva lična dokumenta.

„Iako smo trenutno u Imigracionim centru, jedva čekamo da izađemo na slobodu, kako bismo tražili vaše državljanstvo. Sva šestorica smo svjesni da nam nikakva Austrija, Njemačka i Švajcarska ne mogu ponuditi bolje uslove za život, te smo odlučili da se ovdje nastanimo zauvijek“, zaključuju oni u ekskluzivnoj ispovijesti za 50 NP.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar